Bush: Sadam Husein pokazuje krajnji prezir prema UN-u

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je  u govoru o stanju nacije kako Sadam Husein pokazuje krajnji prezir prema Ujedinjenim Narodima i svijetu i ne razoružava se, zbog čega mora biti pozvan na odgovornost.

Prije tri mjeseca Vijeće sigurnosti je dalo Sadamu Huseinu posljednju šansu da se razoruža.

´Umjesto toga on je pokazao krajnji prezir prema Ujedinjenim Narodima, i prema mišljenju svijeta´, rekao je Bush u godišnjem govoru o stanju zemlje obraćajući se američkom Kongresu.

´Irački diktator se ne razoružava. Nasuprot tomu on obmanjuje´, kazao je on.

Predsjednik Bush je suočen sa sve jačim neodobravanjem međunarodne javnosti kao i sumnjama američke javnosti u način na koji vodi zemlju. Amerikanci pružaju samo tanku potporu njegovu vođenju vanjske politike, a većina nije zadovoljna vođenjem gospodarstva.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Bush je uključio i nužnost suočavanja sa Sadamom Huseinom kao dio tog rata jasno povezujući Irak sa terorističkim skupinama.

´Danas, najveća opasnost u ratu protiv terorizma ... najveća opasnost za Ameriku i svijet ... su odmetnički režimi koji traže i posjeduju nuklearna, kemijska i biloška oružja. Ti režimi mogu upotrijebiti takva oružja za ucjenu, teror i masovna ubojtva. Oni ga također mogu dati ili prodati svojim terorističkim saveznicima, koji bi ga upotrijebili bez najmanje oklijevanja´, kazao je Bush.

On je uglavnom ponovio podatke koje su u izvješću Vijeću sigurnosti u ponedjeljka dali UN-ovi inspektori o kemijskom i biološkom oružju o kojem Irak nije položio račun, o bojnim otrovima VX-u i iperitu, o antraksu te kemijskim raketama za koje nema dokaza da su uništeni.

Bush je ustvrdio, pozivajući se na obavještajne podatke, da Sadam Husein ´pomaže i štiti teroriste uključujući pripadnike al Qaede´ te da im tajno može dostaviti oružje masovnog uništavanja ili pomoći da razviju svoje.

Bush je kazao da će Sjedinjene Države zatražiti da se Vijeće sigurnosti UN-a sastane 5. veljače kako bi razmotrilo otpor koji Irak pruža svijetu. Državni tajnik Colin Powell tada bi trebao članovima Vijeća otkriti neke tajne informacije o prijetnji koju predstavlja režim Sadama Huseina.

On je najavio formiranje centra za analizu svih obavještajnih podataka o terorizmu, a u koji će biti uključeni CIA, FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Bush je ponovio da će SAD, ukoliko se Husein ne razoruža, povesti koaliciju koja će to učiniti.

´Ako nam se nametne rat, vodit ćemo ga i pobijediti´, kazao je Bush.

Bush je također, odgovarajući na zabrinutosti običnih Amerikanaca, naglasio potrebu jačanja gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta te bolje zdravstvene zaštite.

Govoreći o jačanju oslabljenog američkog gospodarstva, američki predsjednik je branio svoj temeljni pristup da smanjenjem poreza omogući više novca kao poticaj potrošnji i ulaganju.

´Radna mjesta se otvaraju kada ekonomija raste; ekonomija raste kada Amerikanci imaju više novaca za potrošnju i ulaganja; a najbolji i najpošteniji način osiguravanja da Amerikanci imaju novca je da ga se ne oduzima porezima´, kazao je Bush.

Pokušavajući podići borbeno raspoloženje koje među Amerikancima sve više opada, Bush je posegnuo za snažnim riječima o američkom karakteru.

´Amerikanci su odlučni ljudi, koji su dorasli svakom iskušenju našega vremena´, rekao je on.

´Amerika je snažna zemlja i časna u uporabi svoje snage. Moć koristimo bez osvajanja i žrtvujemo se za slobodu stranaca´, kazao je Bush.

On je rekao kako će tijekom narednih pet godina dati 15 milijardi dolara pomoći ASfrici u suzbijanju HIV/AIDS-a.

Bush je također rekao Kongresu da će ztražiti da donese zakon o zabrani kloniranja ljudi.

Pročitajte više