Bush: Saddamu istječe vrijeme

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u utorak kako mu je jasno da se Saddam Hussein ne razoružava i kako mu vrijeme istječe.

´Sada mi je jasno da se on ne razoružava´, rekao je Bush novinarima nakon susreta s ekonomistima.

´On se ne razoružava. Ovo izgleda kao repriza lošeg filma, a ja nisam zainteresiran gledati ga´, kazao je američki predsjednik.

Bush je rekao da Saddam Hussein ´posjeduje oružje masovnog uništenja, najsmrtonosnije oružje koja predstavlja izravnu prijetnju Sjedinjenim Državama´ i njihovim prijateljima i saveznicima.

´Vrijeme istječe´, upozorio je Bush naglasivši kako će Sjedinjene Države voditi koaliciju zemalja spremnih da razoružaju Irak i da se o tome nitko ne treba zavaravati.

´On će biti razoružan´, kazao je Bush.

Američki predsjednik je rekao kako se ne radi o inspektorima i njihovu radu u Iraku.

´Ovdje se radi o tome da se razoruža Irak´, naglasio je Bush.

Upitan da komentira teškoće u osiguravanju potpore Vijeća sigurnosti za eventualni napad Sjedinjenih Država na Irak, Bush je podsjetio na stanje prije donošenja rezolucije 1441 u studenome prošle godine kada se nije očekivala potpora SAD-u, a na kraju je rezolucija bila donesena jednoglasno.

Bush je ponovio svoje stajalište da Saddam Hussein ne surađuje stvarno s međunarodnom zajednicom.

´On odgađa, obmanjuje, traži vrijeme, igra se skrivača s inspektorima´, kazao je američki predsjednik.

Bush je rekao da su Sjedinjene Države i njegovi prijatelji naučili lekciju iz prošlosti a ta je da je irački predsjednik spreman obmanjivati kako ne bi poslušao zahtjev međunarodne zajednice i razoružao se, što čini već 11 ´dugih godina´.

Pročitajte više