Bush se lani nije htio sastati sa Schroederom u UN-u

AMERIČKI predsjednik George W. Bush nije se lani želio sastati s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom u Ujedinjenim narodima, ali je to ipak učinio na nagovor svoje savjetnice za nacionalnu sigurnost.

Jedan dužnosnik Busheve administracije koji je nazočio razgovoru Busha i Condoleezze Rice prepričao je taj razgovor vođen rujna prošle godine u članku objavljenom u srijedu u New York Timesu.

Prema njegovim riječima, Rice je predložila da Bijela kuća približavanjem Njemačkoj počne popravljati odnose sa saveznicima narušene zbog rata u Iraku.

"Ne mogu sa Schroederom", odgovorio je Bush, kaže taj dužnosnik.

Schroeder je razljutio Busha jer je svoje protivljenje iračkom ratu učinio središnjom točkom svoje izborne kampanje pa je američki predsjednik smatrao da mu ne može vjerovati.

Prema pisanju Timesa, Rice nije izravno predložila sastanak sa Schroederom, ali činilo se da je Bush shvatio da na to misli.

"Čekajte malo, vi me hoćete spojiti sa Schroederom, znam što pokušavate", prenio je predsjednikove riječi taj dužnosnik.

Uskoro je ugovoren sastanak dvojice čelnika tijekom otvorene sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

"Znao sam da će se to dogoditi", uz smijeh je Bush rekao Condoleezzi Rice kad je saznao za dogovor, tvrdi taj neimenovani američki dužnosnik.

Rice je prema njegovim riječima rekla: "Gledajte, sad je pravo vrijeme za to".

Pročitajte više