Bush Sj. Koreju diplomatski, za Irak sumnja

AMERIČKI predsjednik George W. Bush napravio je oštru razliku u rješavanju pitanja Sjeverne Koreje i Iraka rekavši da se korejski nuklearni spor može riješiti diplomatski, ali je izrazio sumnje da se može izbjeći rat s Irakom.

Govoreći na neformalnoj konferenciji za novinare u kafeteriji u blizini svojega ranča u Crawfordu u Texasu Bush je rekao da se spor sa Sjevernom Korejom koja namjerava nastaviti svoj nuklearni program može riješiti mirno, diplomatskim putem.

´Postoji jaka suglasnost, ne samo među zemljama u susjedstvu i našim prijateljima, nego i međunarodnim organizacijama kao što je Međunarodna organizacija za atomsku energiju (IAEA) da Sjeverna Koreja treba poštivati međunarodne propise´, rekao je Bush.

´Vjerujem da se to može postići mirno, diplomatskim putom, i nastavit ćemo to činiti na taj način´, kazao je on.

Na pitanje da li trenutno razmatra vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje Bush je odgovorio: ´Vjerujem da ovo nije vojni obračun; ovo je diplomatski obračun. Možemo ga riješiti mirno´.

Glede Iraka Bush je, međutim, bio mnogo manje miroljubiv.

Opravdavajući radikalno različit stav prema dvjema situacijama on je rekao da Saddam Hussein prkosi međunarodnoj zajednici već cijelo desetljeće i da je izvješće o oružju masovnog uništenja koje je dao UN-u nezadovoljavajuće.

On je dodao kako vjeruje da je Irak 1990-tih bio blizu proizvodnji atomskog oružja, ali je priznao da SAD ne znaju da li ga sada posjeduje.

Novinare je zanimalo zašto bi Sjedinjene Države više brinuo Saddam Hussein koji nema nuklearno oružje nego Kim Jong-il koji je nestabilan i posjeduje nuklearno oružje.

´Međunarodna zajednica pokušava diplomatski riješiti stanje u Iraku već 11 godina, i već 11 godina Saddam Hussein prkosi međunarodnoj zajednici´, rekao je Bush.

On je naglasio kako je svijet poslao jasan signal da očekuje da se Irak razoruža, riješi svoga oružja za masovno uništenje.

´Prvi korak u kojem se moglo vidjeti hoće li ili ne to učiniti bio je obeshrabrujući. Njegovo izvješće je nezadovoljavajuće, i međunarodna zajednica je shvatila da joj on ne izlazi u susret´, rekao je Bush.

Američki predsjednik je napomenuo da se još uvijek nada kako će kriza s Irakom biti riješena mirno, dodajući, međutim: ´Za sada, izgleda... da Saddam Hussein nije čuo poruku´.

Bush je ocijenio kako je prijetnja koju predstavlja Saddam Hussein veća nego što je opasnost da troškovi eventualnog napada na Irak ugroze američku ionako usporenu ekonomiju.

´Napad Sadama Husseina ili njemu sličnih bi ozbiljno pogodila naše gospodarstvo´, rekao je on.

Prema procjenama njegove vlade rat protiv Iraka mogao bi koštati SAD između 50 i 60 milijardi dolara.

Napominjući kako je Saddam prijetnja sigurnosti Amerikanaca Bush je naglasio da namjerava zaštiti sigurnost američkog naroda.

Bush je rekao kako se nada da se situacija s Irakom može riješiti mirno i da se SAD ne kreće prema ratu s tom zemljom.

´Međutim´, naglasio je on, ´mi smo tamo vojno nazočni kako bismo podsjetili Saddama Husseina da ćemo kada ja to kažem predvoditi koaliciju onih koji su spremni razoružati ga ako odluči da se ne razoruža´.

BIJELA KUĆA SE MOŽE USMJERITI SAMO NA JEDAN PROBLEM ISTODOBNO

Busha kritiziraju zbog njegove usmjerenosti na Irak i tvrdnje da je Irak veća prijetnja nego Sjeverna Koreja mada Sjedinjene Države nisu dokazale da Saddam Hussein posjeduje nuklearno, kemijsko i biološko oružje.

Bivši američki državni tajnik Warren Christopher napisao je u The New York Timesu da ukoliko Bush nema tajne podatke o većoj iračkoj vojnoj moći nego što je to poznato javnosti ´prijetnje koju predstavljaju Sjeverna Koreja i međunarodni terorizam su veće nego ona koju predstavlja Irak´.

Christopher je preporučio Bushu da prekine svoju ´fiksaciju na napad na Irak i ponovno procijeni prioritete svoje administracije´.

Analitičari drže da Bijela kuća uzima pomirljiviji ton prema Sjevernoj Koreji zato što nema pravog vojnog odgovora na odluku komunističkog režima da nastavi s nuklearnim programom prkoseći međunarodnoj zajednici, barem ukoliko ne želi novi korejski rat.

SAD nema odgovarajuće vojne opcije zato što Pyongyang već posjeduje nuklearno oružje, a svojim konvencionalnim oružjem može nanijeti težak udarac Seoulu.

Američki mediji također izvješćuju da Bijela kuća smatra Husseina opasnijim od kim Jong-ila jer želi dominirati u svojoj regiji, a ne samo preživjeti. Pozivajući se na dužnosnike Bushove administracije oni kažu kako se iračkom predsjedniku treba suprotstaviti prije nego stekne oružje koje Kim već posjeduje.

Bushova administracija ipak kaže kako ne stavlja u drugi plan problem Sjeverne Koreje tvrdeći da se SAD može nositi s oba problema odjednom.

Ministar obrane Donald Rumsfeld nedavno je izjavio kako Sjedinjene Države mogu voditi i dobiti istodobno dva konvencionalna rata.

Ne stavljajući u pitanje tu tvrdnju Christopher je ustvrdio da je u vanjskim poslovima Washington kronično nemoćan baviti se s više od jednom krizom istodobno.

´Tko god je radio na najvišim razinama naše vlade zna kako je teško usmjeriti pozornost Bijele kuće na bilo što što nije dnevni problem´, rekao je on.

Pročitajte više