Bush slavi Papu kao heroja za vječnost

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u svojem subotnjem radio obraćanju Amerikancima, slavio je papu Ivana Pavla II. i nazvavši ga herojem za vječnost čiji je pontifikat odredio zahtjev za slobodom.

Papa, koji je u petak pokopan u Vatikanu, tijekom gotovo tri desetljeća "nosio je evanđeosku poruku nade i ljubavi i slobode u najudaljenije krajeve zemlje", rekao je Bush, dodajući kako je svijet uzvratio golemim izljevom ljubavi koja nadilazi nacionalne, jezične i vjerske razlike.

Bush, koji se, kao i papa Ivan Pavao II. protivio pobačaju i eutanaziji, ali se s njim razilazio u pogledu rata u Iraku, bio je prvi američki predsjednik koji je nazočio pogrebu jednog Pape.

Prisutnost na pogrebu Ivana Pavla II. nije pokazala samo Bushovo osobno štovanje Pape nego i odnos Sjedinjenih Država u cjelini te je pokazala značenje koje je Papa imao u svijetu.

Bush je u poruci naciji rekao da je zahtjev za slobodom "koji je definirao njegovo papinstvo" izrastao iz iskustava Ivana Pavla II. tijekom nacističke okupacije njegove rodne Poljske. Poslije se, kazao je Bush, Papa suočio s drugim velikim totalitarizmom 20. stoljeća, komunizmom, i naučio komunističke vladare u Varšavi i Moskvi "da moralna istina ima vlastite legije i snagu veću od njihove vojske i tajne policije".

"Mnogi na Zapadu podcijenili su Papin utjecaj", rekao je Bush. "Ali oni iza željezne zavjese nisu to učinili i konačno ni Berlinski zid nije mogao odoljeti olujnoj snazi ovog poljskog Pape".

"Iskazujemo počast ovom sinu Poljske koji je postao rimski biskup i heroj za vječnost", kazao je Bush.


Pročitajte više