Bush: Spriječili smo napad avionom na Los Angeles

AMERIČKI predsjednik George Bush otkrio je da je teroristička skupina povezana sa al-Qaedom, Jemaah Islamiya detaljno pripremila napad otetim putničkim avionom na najviišu zgradu u Los Angelesu, Library Tower, koja se sada zove US Bank Tower. Napad je spriječen zahvaljujući uhićenju vođe skupine 2003. u Tajlandu.

Otmičari su planirali zauzeti kabinu aviona pomoću bombi skrivenih u cipelama. Iza napada je, po Bushevim riječima, bio glavni organizator napada na New York 11. rujna, Khalid Sheikh Mohammed.

Za razliku od otmičara aviona iz arapskih zemalja, koji su izveli napade na New York i Washington, ovaj put su fundamentalisti otmičare samoubojice regrutirali iz redova fanatika iz jugoistočne Azije, kako bi bili što manje sumnjivi.

Planiranje napada započelo je u listopadu 2001, ali su pripreme za njegovo izvršenje poremećene početkom 2002, kada je u "jednoj jugoistočnoj azijskoj državi uhićen ključni al-Qaedin operativac.", izjavio je Bush, a prenosi BBC.

Pripreme za otmicu zrakoplova tada su ipak nastavljene, ali su konačno odbačene u ljeto 2003, kada je vođa Jemaah Islamiye, zvan Hambali, uhićen u Tajlandu.

Pročitajte više