Bush tajno naredio irački ratni plan iza napada na Afganistan

AMERIČKI predsjednik George W. Bush tajno je naredio ratni plan protiv Iraka manje od dva mjeseca nakon napada na Afganistan, javila je u petak američka novinska agencija Associated Press pozivajući se na novu knjigu o politici prema Iraku.

Bush je strahovao da će odluka o Iraku dok je još uvijek u tijeku borba u Afganistanu stvoriti dojam da je željan rata tako da nije obavijestio ni sve članove svoga tima za nacionalnu sigurnost, navodi AP knjigu slavnog novinara The Washington Posta Boba Woodwarda "Plan za napad" u kojoj govori o 16 mjeseci koji su prethodili napadu na Irak.

AP je dobio primjerak knjige koja će se naći u američkim knjižarama sljedećeg tjedna.

"Znao sam što će se dogoditi ako ljudi pomisle da razvijamo potencijalni ratni plan za Irak", navodi Woodwardova knjiga Busha. "Izgledalo bi kao da sam bio željan ići u rat. A ja nisam željan ići u rat".

Woodward piše da je Bush 21. studenoga 2001., kada su američke snage i njihovi saveznici nadzirali polovicu Afganistana, zapitao ministra obrane Donalda Rumsfelda kakav ratni plan ima za Irak. Kada mu je ovaj odgovorio da je zastario naredio mu je da započne stvarati novi.

Knjiga navodi kako je Bush kazao Rumsfeldu da to drži u tajnosti i da čak u planiranje ne uključi niti direktora obavještajne službe CIA Georgea Teneta. Navodno ni Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice nije u cijelosti bila obaviještena o planovima za Irak.

Woodward navodi kako je agresivni stav potpredsjednika Dicka Cheneya prema Iraku često sve do pokretanja rata 20. ožujka 2003. bio ključan u odlukama koje je donosio Bush.

Pročitajte više