Bush telefonski razgovarao sa Schroederom o iračkoj rezoluciji

AMERIČKI predsjednik George W. Bush nazvao je u ponedjeljak njemačkog kancelara Gerharda Schroedera kako bi s njim razgovarao o pregovorima koji se vode u UNu o nacrtu američkobritanske rezolucije kojom se predviđa prijenos suvereniteta na Irak 30. lipnja.

"Razgovarali su o važnosti suradnje kako bi se pripremila kvalitetna rezolucija koja će biti potpora novoj iračkoj vladi i iračkom narodu", kazala je Pamela Stevens, službena predstavnica Bijele kuće.

Bush je petnaestak minuta razgovarao sa Schroederom koji je bio među najžešćim protivnicima iračkog rata koji su povele Sjedinjene Države.

U UN-ovu Vijeću sigurnosti ovog bi tjedna moglo doći do rasprave o nacrtu rezolucije koji je podnesen 24. svibnja, a predviđa prijenos ovlasti na Iračane i zadržavanje ovlasti koalicijskih snaga u očuvanju reda u sljedećim mjesecima.

Najprijepornije pitanje u tekstu je položaj stranih snaga u Iraku, napose američkih, i njihove veze s budućom vladom u Bagdadu.

Kina, Francuska i Njemačka zatražile su da se tekst izmijeni, posebno u svezi s ovlastima stranih snaga, kako bi se povećao manevarski prostor Iračana.

Kina je predložila da se mandat završi u siječnju 2005., kada će se održati opći izbori u Iraku. Francuska i Njemačka htjele su da mandat traje godinu dana.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više