Bush traži glasove američkih crnaca

AMERIČKI predsjednik George Bush rekao je u petak američkim crncima da želi njihove glasove na predsjedničkim izborima u studenom, ali i priznao da njegova Republikanska stranka mora još puno učiniti da bi pridobila potporu crnih birača.

Obraćajući se u Detroitu članovima udruge za crnačka prava National Urban League, Bush je naglasio da Demokratska stranka uzima crnačke glasove "zdravo za gotovo".

U protekla četiri desetljeća američki crnci glasuju za demokratsku stranku u omjeru devet prema jedan, a takav omjer je dobio i Bush na izborima 2000. godine

Najnovije istraživanje javnoga mišljenja pokazuje da među crnim Amerikancima demokratski izazivač John Kerry vodi ispred Busha s osam prema jedan, ali većina njih kaže da su samo "zadovoljni" s Kerryjem.

Znajući da u tijesnoj utrci koju vodi s Kerryjem svaki glas može biti važan na izborima 2. studenog, Bush je nastojao ukazati crnim biračima da im njegova politika može biti korisnija nego politika demokrata.

"Jesu li su klasna borba ili veći porezi ikad stvorili pristojna radna mjesta u gradu? Jeste li zadovoljni istim odgovorima na kriminal, izgovorima za drogu i sljepoću za problem obitelji?", zapitao je američki predsjednik.

Bush je prije dva tjedna odbio poziv da se obrati kongresu Nacionalne udruge za napredak obojenih ljudi (NAACP), najstarije i najbrojnije američke skupine za crnačka prava, čiji su čelnici osudili njegovu ekonomsku i obrazovnu politiku te rat u Iraku i nazivali ga ilegalnim predsjednikom, a njegovo protivljenje pobačaju usporedili s talibanima.

Bush je svoje odnose s tom skupinom koja okuplja oko 500.000 članova nazvao "nepostojećim".

Okušavajući sreću s pripadnicima NUL, skupine koja je usmjerena na ekonomske probleme crnaca, Bush je naveo niz mjera svoje politike koje mogu koristiti Afroamerikancima poput poticanja malog poduzetništva, viših standarda obrazovanja u javnim školama te zalaganja za brak i obitelj.

Prepreke koje stoje Bushu pred dobivanjem značajnijeg broja crnačkih glasova se, međutim, teško daju preskočiti retorikom. Američko crnačko stanovništvo zabrinjava što je tijekom Bushova predsjedništva nezaposlenost među crncima s osam posto za vrijeme predsjednika Clintona skočila na dvoznamenkastu brojku, a Bush zastupa dosta toga što većina američkih crnaca vidi kao štetno za svoje interese, poput smanjenja poreza i ukidanja prednosti crncima pri upisu na sveučilišta.

Pročitajte više