Bush traži pomoć saveznika kojima brani ugovore u Iraku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush našao se u nezgodnoj situaciji u srijedu nazivajući čelnike Francuske, Njemačke i Rusije kako bi ih zamolio da oproste dugove Iraku samo dan nakon što je Pentagon te iste zemlje isključio iz 18,6 milijardi dolara vrijednih projekata obnove koje u Iraku financiraju Sjedinjene Države, piše u četvrtak The New York Times.

Premda je odobrila Pentagonovu uputu kojom se ugovori za obnovu Iraka osiguravaju za 63 zemlje koje su vojno i politički podržale SAD u Iraku, Bijela kuća je bila iznenađena vremenom u kojem se pojavila i njezinim netaktičnim tonom, piše list pozivajući se na dužnosnike Bijele kuće.

Memorandum koji je potpisao zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz pojavio se na web stranici ministarstva u utorak samo nekoliko sati prije nego što je Bush u srijedu trebao zatražiti od svjetskih čelnika da prime njegova izaslanika Jamesa Bakera koji radi na brisanju iračkog duga.

List navodi kako je neimenovani dužnosnik američke administracije rekao da je Bush bio "izrazito nezadovoljan" činjenicom da je razgovarao sa stranim čelnicima koji su upravo doznali da su njihove zemlje isključene iz natjecanja za ugovore za obnovu Iraka.

Bush je razgovarao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom čije su zemlje izuzete iz dobivanja ugovora za obnovu Iraka iz američke pomoći.

NYT piše da su dužnosnici Bijele kuće nagovijestili nakon Bushovih razgovora da bi Bush mogao pokazati "elastičnost" prema zemljama koje otpišu dug Iraku.

NYT piše kako je nekoliko Bushovih suradnika izrazilo strahovanje da će memorandum potkopati napore Bijele kuće da obnovi odnose sa saveznicima koji su bili protiv američkog napada na Irak.

(Hina) sl sb

Pročitajte više