Bush u Gruziji pruža potporu demokratskim reformama

Predsjednik George W. Bush doputovao je u ponedjeljak navečer u prvi posjet jednog američkog predsjednika Gruziji koja je dugo bila rusko područje utjecaja, gdje kani pružiti potporu demokratskim reformama.

Busha i njegovu suprugu Lauru koji su doputovali iz Moskve gdje su nazočili proslavi Dana pobjede, u zračnoj luci dočekali su predsjednik Mihail Saakašvili i njegova supruga Sandra.

Bush će u utorak razgovarati sa Saakašvilijem, prozapadnim reformatorom koji je došao na vlast nakon "revolucije ruža" koncem 2003.

U utorak Bush treba održati govor na Trgu slobode u Tbilisiju u kojemu će braniti svoj program širenja demokracije u svijetu.

Gruzija je posljednja etapa Bushova obilaska Europom, kamo je došao nakon posjeta baltičkim zemljama i Moskvi, gdje je uz pedesetak drugih šefova država i vlada nazočio proslavi obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945.

Uoči dolaska u Tbilisi, Bush je istaknuo važnost suradnje Rusije i Gruzije u suzbijanju terorizma, napose na području Pankijskog tjesnaca, uz granicu s pobunjenom republikom Čečenijom.

Odnosi između Moskve i Tbilisija trenutačno su napeti zbog obustave pregovora o povlačenju ruskih baza iz Gruzije. Predsjednik Saakašvili odlučio je prošlog tjedna u posljednji tren da neće otići u Moskvu na proslavu Dana pobjede zbog nepostizanja dogovora o tom pitanju.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više