Bush u Irak šalje još 4.400 vojnika

AMERIČKI predsjednik George W. Bush je odobrio slanje dodatnih 4.400 vojnika u Irak, što je zatražio novi zapovjednik koalicijskih snaga general David Petraeus, javlja CNN.

Nalog za upućivanje dodatnih američkih snaga u Irak Bush je potpisao u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, dok je u subotu letio iz brazilskog Sao Paula u Montevideo u Urugvaju, potvrdio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe.

Postrojbe s 4.400 vojnika bit će raspoređene u Bagdad a zadaća će im biti stabiliziranje stanja u tom gradu i pritisk na Al-Qaidu. Većina snaga bit će angažirana u operacijama pritvaranja uhićenih, budući da se očekuje rast broja zatočenih tijekom provedbe plana jačanja sigurnosti u Bagdadu.

Istovremeno Bush je američkom kongresu poslao pismo u kojem traži još 3,2 milijarde dolara za financiranje ukupno 8200 dodatnih vojnika u Iraku i Afganistanu.

Zatražio je da se sredstva namire iz tzv. drugih vojnih programa koji nisu prioriteti, kako ne bi dodatno povećao svotu koja je odobrena za Irak i Afganistana, a koja iznosi 93,4 milijarde dolara.

Foto: AFP

 

Pročitajte više