BUSH U NIGERIJI NAJVIŠE RAZGOVARAO O GOSPODARSTVU

Američki predsjednik George Bush u subotu je, posljednjeg dana turneje po Africi, razgovarao s dužnosnicima Nigerije o mogućnostima ulaganja u tu zemlju, koja je najveći proizvođač nafte na Crnom kontinentu.

Bush je iza zatvorenih vrata razgovarao s predsjednikom Olusegunom Obasanjom, a tijekom dana bi se trebao obratiti afričkom gospodarskom summitu.

Američki je predsjednik novinarima rekao kako je s nigerijskim kolegom razgovarao o krizi u Liberiji, koja je zbog građanskog rata razdiljeljena na dva dijela, najavivši kako će SAD "biti aktivne".

"Što to točno znači objavit ćemo kada nam budu poznati svi parametri. Zasad još obavljamo procjene", rekao je Bush, ponovivši kako liberijski predsjednik Charles Taylor mora otići s vlasti.

Sjedinjenim Državama upućen je poziv da predvode predložene mirovne snage u Liberiji, zemlji koju su osnovali oslobođeni američki robovi afričkog podrijetla.

Kao vojno najsnažnija zapadnoafrička sila, Nigerija bi trebala dati najveći broj vojnika za te snage, koje bi trebale iznositi tri tisuće vojnika, koliko su obećali afrički čelnici. U nastojanju da se završi kriza u Liberiji, Obasanjo je ponudio i azil u Nigeriji tamošnjem predsjedniku Tayloru.

Taylor je ponudu prihvatio, ali prije odlaska iz Monrovije želi da u njegovu zemlju stignu međunarodne snage, čeme su se usprotivili pobunjenici, najavivši da će se boriti protiv svih koji stignu prije Taylorova odlaska.

Bush je rekao kako nije siguran da će odluka o slanju snaga biti postignuta nakon njegova sastanka s glavnim tajnikom UN Kofijem Annanom u ponedjeljak. Prema njegovim riječima, SAD moraju raščistiti tri stvari - Taylorov odlazak, uvjete održavanja prekida vatre i humanitarne potrebe.

Američki predsjednik u Washington se vraća tijekom večeri.

Pročitajte više