Bush večeras najavljuje ciljeve svemirskih istraživanja

AMERIČKI predsjednik George W. Bush najavit će u srijedu navečer ponovni početak ekspedicija na Mjesec, želeći ostvariti dio američkog sna nepunih deset mjeseci prije predsjedničkih izbora.

Bush će program o kojemu je američki tisak već dosta pisao, predstaviti u sjedištu NASA-e, američke svemirske agencije u Washingtonu, oko 15 sati po lokalnom vremenu (20 h GMT).

Mjesec bi trebao biti glavni cilj američkog programa, ali ovaj put kao "odskočna daska" za nove, još hrabrije misije, možda na Mars.

Uz njegov znanstveni potencijal, jedan od razloga stalne prisutnosti na Mjesecu je i lansiranje svemirskih letjelica na druge planete, za što će trebati manje energije nego na Zemlji, zbog šest puta manje sile teže.

Uz to, Bush mora naći zamjenu za program svemirskih letova s ljudskom posadom, kojega počeci sežu u travanj 1981.

Novi će svemirski program također omogućiti da se sačuvaju radna mjesta u tom sektoru, u Floridi i u Teksasu, dvjema južnim državama, gdje radi najveći dio NASA-inih zaposlenika i njezinih suradnika. Florida bi ponovno mogla imati presudnu ulogu u predsjedničkim izborima koji će se održati 2. studenog, a u Teksasu je Bush bio guverner prije nego što je postao predsjednik.

Pročitajte više