Bush vodi po novom ispitivanju javnog mnijenja

PREDSJEDNIK George W. Bush nastavlja voditi ispred svojeg izazivača Johna Kerryja unatoč porastu oduševljenja za Kerryja među američkim demokratima, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mnijenja lista The Washington Post.

Prema istraživanju provedenom od petka do nedjelje, nakon predsjedničke televizijske debate, Bush ima 51 posto potpore među biračima koji će najvjerojatnije izaći na izbore, a Kerry 46 posto. Neovisni kandidat na ovom hipotetičnom glasovanju Ralph Nader dobio je jedan posto.

Postotak birača koji povoljno gledaju na Kerryja porastao je s 39 posto prije televizijske debate na 47 posto u novom istraživanju, ali je Bush i dalje popularniji s 53 posto glasova ispitanika.

Kerry je poboljšao dojam o svojoj sposobnosti za bavljenje Irakom i terorizmom, premda Bush i dalje ima prednost na oba područja. Prema istraživanju, 51 posto svih birača kaže da Bush ima jasan plan za Irak, za četiri posto manje nego prije debate, a 42 posto da Kerry ima jasan plan, što je pet posto povećanja. Premda Bush i dalje ima 18 posto prednosti pred Kerryjem u pitanju tko bi se bolje bavio terorizmom, njegovo vodstvo je palo dok se dojam o Kerryju poboljšao.

Niz drugih istraživanja pokazuje, međutim, da se Bushova ranija prednost nakon debate ili izgubila ili bitno smanjila.

Istraživanja Gallupa i CBS News-New York Times pokazuju da se potpora Kerryju povećala i da Bush i Kerry ponovno vode potpuno izjednačenu predizbornu utrku.

Pew Research Center, ABC News, Rasmussen Reports i George Washington University objavili su u ponedjeljak rezultate istraživanja koji pokazuju da je Bush u prosjeku u prednosti
za pet posto.

Pročitajte više