Busha progoni savjest u obliku majke poginulog vojnika

IAKO je racionalni dio svjetske javnosti još davno osudio agresivnu američku vanjsku politiku koju provodi predsjednik George W. Bush, pozornost američke javnosti od početka kolovoza je zaokupio slučaj Cindy Sheehan, majke američkog vojnika poginulog u američkoj invaziji na Irak.

Cindy je, naime, 6. kolovoza organizirala prosvjed u neposrednoj blizini teksaškog ranča američkog predsjednika, te ga ne misli prekinuti sve dok osobno ne popriča s američkom predsjednikom. Majka poginulog vojnika želi od Busha traži odgovore na pitanja zbog čega je njezin 24-godišnji sin morao poginuti u Iraku, kao i zašto se u Iraku pune dvije godine nakon pada Bagdada nalazi čak 140,000 američkih vojnika.

"Želim pitati predsjednika koji je to plemeniti cilj za kojeg je poginuo moj sin Casey? Je li umro za slobodu i demokraciju? Nije, umro je za naftu! Umro je da bi predsjednikovi prijatelji bili još bogatiji. Umro je za širenje američkog imperijalizma na Bliskom istoku." - kazala je Cindy Sheehan u razgovoru s američkim novinarima.

Bijela kuća je u reakciji na prosvjed Cindy Sheehan samo kratko objavila da je Bush primio majku poginulog vojnika u travnju 2004., te kako eventualni budući susreti "nisu u planu".

Akcija majke poginulog vojnika izazvala je ogromnu pozornost američke javnosti, koja je, kao i obično, podijeljena. Konzervativni mediji zgražaju se nad činjenicom da se jedna Amerikanka usudi ometati odmor predsjednika Busha, te ju nazivaju "najsramotnijom majkom Amerike".

48-godišnja Cindy je u manje od dva tjedna postala novo lice antiratnog pokreta. I liberalni i konzervativni mediji slažu se u ocjeni da ne postoji šansa da se Bush ipak sastane s majkom poginulog vojnika, pri čemu liberalni mediji tvrde da Bush jednostavno ne bi imao što reći Cindy Sheehan, te da bi morao priznati ogromne propuste svoje administracije, dok oni konzervativni smatraju da nije na njoj da vodi američku vanjsku politiku.

Cindy američkog predsjednika naziva lašcem i ratnim zločincem odgovornim za smrt njezinog sina, piše Conservative Voice, koji ju opisuje kao "oportunističkom mrziteljicom predsjednika" i "simpatizerkom terorista".

N.B.

Pročitajte više