Bushov put u Afriku dokaz novog stajališa SAD-a prema kontinentu

ODLAZAK američkog predsjednika Georgea W. Busha u ponedjeljak navečer na turneju u pet afričkih država dokaz je da Sjedinjene Države sada pridaju novu važnost donedavna zapostavljenom afričkom kontinentu.

Bush će posjetiti Senegal, Južnu Afriku, Botsvanu, Ugandu i Nigeriju prije nego se u subotu vrati u Washington.

Cilj putovanja, koje je prvotno planirano za siječanj, ali je bilo odgođeno zbog rata u Iraku, jest poticati borbu protiv glavnih problema subsaharske Afrike, siromaštva, bolesti. No cilj je putoanja također i jačanje demokracije u Africi.

Svaka od ovih zemalja je, prema afričkim kriterijima uspješna, piše u ponedjeljak The New York Times, a Bush će svojom nazočnošću ohrabriti druge afričke zemlje da krenu putem slobodnih izbora i tržišnog gospodarstva.

List ocjenjuje da Bushova administracija usmjerava pojačan interes na Afriku želeći, nakon terorističkih napada 11. rujna, spriječiti da siromašne zemlje postanu utočište i uzgajalište terorista. Namjera je i da se Afrika, kao jedno od uglavnom neosvojenih tržišta, zadrži u sferi američkog utjecaja, a značajne afričke zalihe nafte iskoriste za jačanje američke ekonomije i možda kao protuteža utjecaju OPEC-a.

Bushova namjera je i da svijetu pokaže drugo lice svoje vanjske politike uglavnom viđene kao pokazivanje američke vojne sile. SAD u Africi želi pokazati da se njegova vanjska politika pored obrane vlastitih interesa vojnim sredstvima također sastoji i u borbi protiv AIDS-a, sprječavanju vojnih sukoba i pomaganju nerazvijenih zemalja.

Bush "razumije da je Amerika zemlja koja mora biti predana vrijednostima i nastojanjima stvaranja boljeg života za ljude diljem svijeta", ocrtala je američka vanjskopolitička nastojanja Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice govoreći novinarima u četvrtak.

"Nije to samo mač, nego i maslinova grančica koja govori o ovim namjerama".

Bush je već svojim programom za borbu protiv AIDS-a u svijetu i uvelike u subsaharskoj Africi, vrijednim 15 milijardi pokazao da iza ovih namjera stoji i akcija.

Mada su Billa Clintona nazivali "prvim crnim predsjednikom", piše The Washington Times, predsjednik Bush je osvojio priznanja jer je učinio više da pomogne crnim stanovnicima Afrike u borbi protiv AIDS-a i gladi.

Obrat u američkom interesu za Afriku označava i Bushov angažman na postizanju mira u sukobima bogatom kontinentu. Washington je uključen u pokušaje da se postigne mir u Sudanu, a Bush je

sklon odobriti i vojnu intervenciju u Liberiji kako bi prekinuo 13 godina dug građanski rat.

The Washington Post ocjenjuje da je Bushova sklonost da se usmjeri na Afriku uvelike proizvod narastajućeg utjecaja raznolike lobističke koalicije koja uključuje humanitarne skupine, vjerske organizacije, poduzetnike i skupinu crnih kongresnika u američkom Kongresu.

List također smatra da je, u kontekstu shvaćene opasnosti koju za nastanak terorizma predstavljaju siromašne zemlje, Bushova petodnevna afrička turneja prigoda da pokaže kako je u vanjskoj politici vođen ne samo glavom nego i srcem.

"Nosit ću poruku da Amerika brine za budućnost Afrike", rekao je Bush novinarima prošloga tjedna. "Naš je nacionalni interes da Afrika postane napredno mjesto. U našem je interesu da ljudi zajednički nastave borbu protiv terorizma. U našem je interesu da se borimo protiv patnje kada naiđemo na nju."

Neki lobisti, međutim, smatraju da je Bushovo putovanje samo za pokazivanje u javnosti. Glasnogovornik Globalnog saveza protiv AIDS-a Jeffrey Sachs kaže da SAD ne pruža Africi skoro nikakvu pomoć, jer joj s oko 1 milijarde dolara godišnje daje samo 4 posto svoje ukupne inozemne pomoći.

(Hina) sl rt

Pročitajte više