Bushova administracija vidi UN u drugorazrednoj ulozi u Iraku

ZAMJENIK američkog ministra obrane Paul Wolfowitz kazao je u četvrtak da ne vidi Ujedinjene narode u presudnoj ulozi u obnovi poslijeratnog Iraka.


Wolfowitzeve riječi su jasnije nego ikada do sada dale do znanja da Bushova administracija predviđa samo sekundarnu ulogu Ujedinjenim narodima u Iraku nakon rata.

"UN može biti važan partner", rekao je Wolfowitz senatskom Odboru za vojna pitanja. "Ali ne može biti rukovodeći partner. Ne može biti glavni", dodao je.

"Moramo osigurati da se neke funkcije odvijaju glatko od prvoga dana, i mislim da bi cilj trebao biti da se te odgovornosti prenesu što je brže moguće na Iračane", kazao je Wolfowitz.

Zamjenik američkog ministra obrane je rekao senatskom odboru da se s uspostavom privremene iračke vlasti može početi odmah i da je treba sastaviti kako od iračkih emigranata tako i Iračana iz zemlje. Ona bi trebala uključivati sve religijske i etničke skupine, smatra Wolfowitz.

Dužnosnik Pentagona je s ovakvim gledanjem na ulogu UN-a na stajalištu predsjednika Georgea W. Busha koji je u utorak u Belfastu zajedno s britanskim premijerom Tonyjem Blairom obećao UN-u "vitalnu ulogu" u poslijeratnom Iraku, ali je tu ulogu Bush odredio kao humanitarnu i savjetničku, odnosno daleko od ključne uloge u nadzoru nad zemljom i uspostavom vlasti.

Upitan na konferenciji za novinare da definira što znači "vitalna uloga" Bush je odgovorio: "To znači hranu, to znači lijekove, znači pomoć, to znači mjesto gdje ljudi mogu dati svoje priloge, biti strana u napretku koji će se napraviti u Iraku", rekao je Bush.

Britanski premijer Blair bi rado vidio Ujedinjene narode u snažnijoj ulozi nego Washington, prema modelu Afganistana za koji je UN organizirao konferenciju za odabiranje nove vlasti, a potom nadzirao njezino uspostavljanje.

Wolfowitz je rekao kako će u prvo vrijeme Irakom upravljati okupacijske sile, Sjedinjene Države i Velika Britanija, ali da brzo vlast trebaju predati samim Iračanima.

"Ono što nastojimo izbjeći jest situacija koju smo vidjeli na drugim mjestima u svijetu - da bi Irak mogao postati zemlja pod stalnim skrbništvom međunarodne zajednice. Nema razloga da se to dogodi. To je zemlja koja ima sve sposobnosti da upravlja sama sobom, održava temeljne funkcije i stvori održivu vladu", rekao je Wolfowitz.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je da će glavnom tajniku UN-a biti upućen poziv da na buduće razgovore o stvaranju vlade u Iraku pošalje predstavnika UN-a. "Bio bi dobrodošao", kazao je Fleischer.

(Hina) sl dj

Pročitajte više