Bushova popularnost raste nakon uhićenja Sadama Huseina

POPULARNOST predsjednika Busha porasla je nakon uhićenja Sadama Huseina, ali Amerikanci i dalje brinu zbog Iraka, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja lista The New York Times i televizije CBS News.

Istraživanje je poduzeto i prije i poslije Sadamova uhićenja, a rezultati pokazuju koliko je snažno taj događaj djelovao na mišljenje Amerikanaca. Prije uhićenja 47 posto je smatralo da se iračka operacija odvija dobro za SAD, a u anketi nakon toga taj broj je skočio na 64 posto. Prije prošlog vikenda u kojem je Sadam uhvaćen 47 posto Amerikanaca nije odobravalo način na koji Bush vodi vanjsku politiku, nakon vikenda brojka je spala na 38 posto.

Odobravanje posla predsjednika koji obavlja Bush skočilo je na 58 posto nakon Sadamova uhićenja, s 52 posto prije toga, a brojka Amerikanaca koji mu ne odobravaju je pala na 33 posto, s ranijih 40 posto.

Za Bushove izglede za reizbor na izborima sljedeće godine važno je da je istraživanje pokazalo da je prije uhićenja 56 posto Amerikanaca mislilo da SAD ide u krivom smjeru, a samo 39 posto da je na pravom putu, dok je nakon uhićenja njih 49 posto uvjereno da zemlja ide u pravom smjeru, a 43 posto da stvari idu loše.

Amerikanci se, međutim, i dalje brinu da će SAD zaglibiti u Iraku godinama, da će se napadi na američke snage nastaviti i da predsjednik Bush nema plan izlaska iz Iraka, pokazalo je istraživanje.

Šezdeset posto Amerikanaca kazalo je da su Sjedinjene Države jednako ranjive na teroristički napada kao što su bile i prije hvatanja Sadama Huseina.

Pročitajte više