Bushova reforma imigracije legalizirat će milijune imigranata

AMERIČKI predsjednik George W. Bush predložio je u srijedu dalekosežnu reformu američke imigracijske politike koja će omogućiti legalizaciju statusa milijunima radnika koji sada ilegalno borave u Sjedinjenim Državama.

"Zdravi razum i pravednost nalaže da naši zakoni dopuste radnicima da uđu u našu zemlju i popune poslove koje Amerikanci ne žele", rekao je Bush u Bijeloj kući objavljujući svoj program.

On je rekao kako sadašnji američki imigracijski sustav ne funkcionira i da poslodavce i milijune stranih radnika okreće ilegalnom tržištu rada gdje su radnici osuđeni na strah i nesigurnost.

Bush je zatražio od američkog Kongresa da prihvati novi privremeni program za strane radnike koji će omogućiti ilegalnim radnicima koji su sada u SAD-u i strancima koji žele doći raditi legalni status na tri godine koji se može kasnije produljiti.

Bushov prijedlog viđen je kao odgovor na zahtjeve poslodavaca da se liberaliziraju imigracijski zakoni zbog nedostatka radne snage spremne da prihvati nisko plaćene poslove većinom u poljoprivredi i uslugama.

Istodobno on time na sljedećim predsjedničkim izborima namjerava pridobiti glasove Hispanoamerikanaca, koji čine veliki dio ilegalne radne snage u SAD-u.

Prema procjenama, trenutno u SAD-u ilegalno boravi oko 8 milijuna stranaca, od kojih je više od polovice iz Meksika.

Ilegalni imigranti će prema Bushovom prijedlogu moći legalizirati svoj status ukoliko mogu dokazati da imaju posao. Strancima koji žele doći raditi u SAD poslodavac će morati jamčiti posao za koji ne može pronaći američku radnu snagu.

Program također zahtjeva da se privremeni radnici vrate u svoju zemlju nakon isteka dopuštenog razdoblja.

Novi legalni status trajat će tri godine i moći će se obnoviti, ali neće biti stalan.

"Sudionici koji ne ostanu zaposleni, koji ne budu poštivali pravila ovoga programa ili prekrše zakon, neće ga moći nastaviti i bit će zatraženo da se vrate svojim domovima", rekao je Bush.

Premda je Bush rekao da se protivi općoj amnestiji ilegalaca u SAD-u, koje bi samo ohrabrilo kršenje zakona i nastavilo ilegalnu imigraciju, njegov prijedlog praktički znači amnestiju za one koji već imaju posao.

Njegov prijedlog već je naišao na miješan doček kod Hispanoamerikanaca jer ne predviđa trajno legaliziranje statusa imigranata.

Konzervativci u američkom Kongresu, kako se očekuje, usprotivit će se labavljenju imigracijskih zakona jer drže da on nagrađuje kršenje zakona te da će samo ojačati ilegalnu imigraciju.

Pročitajte više