Bushova vlada se distancira od posjeta Sj. Koreji

AMERIČKI dužnosnici potvrdili su u petak kako je Sjeverna Koreja pozvala američko izaslanstvo da posjeti njezino nuklearno postrojenje, ali i istaknuli da administracija predsjednika Busha ne sudjeluje u pripremama posjeta.

Anonimni dužnosnici su rekli kako je Sjeverna Koreja pozvala američko izaslanstvo u kojem bi bili Sig Hecker, bivši direktor centra za istraživanje nuklearnog oružja Los Alamos u New Mexicu, bivši dužnosnik State Departmenta i savjetnik u Odboru za vanjske odnose američkog Senata.

Dužnosnik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova ranije je potvrdio izvješće američkog lista USA Today prema kojem se Sjeverna Koreja suglasila da američko izaslanstvo od 6.-10. siječnja posjeti nuklearno postrojenje u Yongbyonu za koje Sjedinjene Države drže da radi na razvoju nuklearnog oružja.

Bushova administracija ne sudjeluje u planovima za ovaj posjet, ali bi pozdravila informacije o ovom postrojenju.

Bit će to prvi put da inozemni stručnjaci mogu posjetiti Yongbyon nakon što je sjevernokorejski režim krajem 2002. protjerao UN-ove promatrače.

SAD, Sjeverna Koreja, Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja upravo nastoje organizirati novi krug šesteročlanih razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom problemu.

Zamjenica glasnogovornika Bijele kuće Claire Buchan rekla je kako Bushova administracija nema ništa s bilo kakvim planovima neke izvanjske skupine za posjet Sjevernoj Koreji, te da "skupine ili pojedinci koji djeluju izvan šesteročlanih pregovora ne djeluju u ime ili s odobrenjem administracije".

Ona je kazala kako su pravi način za bavljenje problemom nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje šesteročlani razgovori čiji se novi krug nastoji organizirati.

Pročitajte više