Butković otkrio kada bi Hrvatska mogla uvesti vinjete

Foto: FAH, Index

MINISTAR pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je još jednom uvođenje vinjeta u Hrvatskoj, a dao je naslutiti da bi se to moglo dogoditi već do kraja ove godine.

Jedan od prvih problema koji mora riješiti su HAC i ARZ. Idućih godina dospijevaju glavnice i kamata od 4 milijarde eura, a samo ove godine moraju vratiti 600 milijuna eura koji nema.

"To nam predstavlja veliki problem, treba napomenuti da je prošla vlada 2012. oduzela 40 lipa hrvatskim autocestama, dala je 20 željeznicama i hrvatskim cestama. Činjenica je da je to bio korak zbog kojeg smo došli u ovu situaciju, treba se brzo reagirati. Inzistirat ćemo na snažnom restrukturiranju tvrtki, da se smanje rashodi, a povećaju prihodi. S takvim planom izlazimo na tržište kapitala i tražit ćemo reprogramiranje svih tih obveza, da ove godine koje su nam udarne prebacimo na one sljedeće. Ja sam optimističan i vjerujem da ćemo naći rješenje", kazao je Butković za RTL Direkt.

Vinjete već iduće godine?

Govoreći o vinjetama, kazao je da su one samo jedna od varijanti.

"Pa gledajte, beskontaktni sustav naplate je budućnost. Mi ćemo za deset godina doći na GPS. Vinjete su jedna od varijanti i ono što prvi rezultati pokazuju jest da ćemo smanjiti troškove sustava naplate, a povećati ćemo dostupnost, mobilnost", kaže, a na upit bi li to moglo biti već ove godine, kaže:


"Imali smo sastanak sa Upravom HAC-a, EU im je dala zajam od 500 tisuća eura za izradu studija restrukturiranja i uvođenja vinjeta, u to idu Hrvatske autoceste, čim budu gotove te studije, mi ćemo donijeti odluku", kazao je.

Dotaknuo se i pitanja Croatia Airlinesa.

"Croatia Airlines je već prošla kroz projekt restrukturiranja, ona ima neto dobit, doduše graničnu, ali je ima, no bez strateškog partnera nema daljnjeg razvoja", kazao je.

Pročitajte više