Čačić, Bajs, Milinović i Pauk su gubitnici izbora

Na slici HDZ-ovac Goran Pauk Foto: Facebook/Pixsell/Dusko Jaramaz

DOSADAŠNJI župani Radimir Čačić, Damir Bajs, Goran Pauk i Darko Milinović izgubili su mjesta župana u svojim županijama.

Petry umjesto Milinovića

Birači Ličko-senjske županije glasali su za Ernesta Petryja (HDZ), koji je zahvalio svim biračima i obećao da ih neće razočarati.

Najavio je da prvo treba pomiriti ljude i okrenuti se suradnji, ujedno i suradnji s vladom RH.

"Formirat ćemo timove da bismo što lakše povlačili sredstva iz fondova EU i obećavam da ću kvalitetnu suradnju uspostaviti sa svim izabranim gradonačelnicima i načelnicima u županiji", rekao je Petry. Također je rekao da ovu pobjedu posvećuje svojem ocu Miroslavu, koji je bio suosnivač HDZ-a i koji je dao prisegu domovini 30. svibnja 1990. godine kao saborski zastupnik, a umro je na današnji dan prošle godine, na isti datum kada mu je sin postao župan.

Dosadašnji župan Darko Milinović osvojio je 10.137 glasova, a Petry 12.097.

Milinović je nekad bio istaknuti član HDZ-a, ministar zdravstva, ali je tijekom mandata župana stranku napustio i osnovao stranku LiPO, kojoj je i predsjednik.

Čačić izgubio od Strička

Anđelko Stričak postao je župan s 51,68 posto glasova, dok je dosadašnji župan, Reformist Radimir Čačić, dobio 48,32 posto.

Čačić se morao povući s mjesta ministra u vladi Zorana Milanovića 2012. godine, kada je pravomoćna postala presuda zbog toga što je 2010. godine prouzročio tešku prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi. Čačića je osudio sud u Mađarskoj, i to na 22 mjeseca zatvora. Na slobodu je izišao nakon što je odslužio više od 12 mjeseci u zagrebačkom Remetincu i kaznionici u Valturi. Čačić se u politiku vratio 2014. godine. Nakon što je izbačen iz HNS-a, osnovao je Narodnu stranku - reformiste.

Pauk izgubio od Jelića

Predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić čestitao je Jeliću na pobjedi, a čestitkama se pridružio i Jelićev protukandidat, dosadašnji župan Goran Pauk (HDZ). Dujić je čestitao i HDZ-ovim gradonačelnicima Šibenika Željku Buriću i Vodica Anti Cukrovu te načelnici Rogoznice Mariji Mladinić. Pauk se pridružio čestitkama.

"Sve što je Nediljko rekao mogu samo ponoviti. Nažalost, dogodilo se ono što sam očekivao da bi se moglo dogoditi, pobjeda Marka Jelića je potpuno zaslužena i ja mu čestitam i želim puno sreće i uspjeha u daljnjem vođenju županije. Teško mi je govoriti što je presudilo. Tu je jedan trendovski val rušenja onih koji su dugo tu. Ja sam dugo tu i HDZ je dugo na vlasti u županiji", rekao je Pauk.

Jelić je pobijedio sa 60.87 posto osvojenih glasova, dok je Pauk dobio 39.13 posto glasova.

"Goran ima velik ugled među kolegama županima kao predsjednik Zajednice županija. To nije dobio po rotaciji, nego jer su njegovi kolege prepoznali koliko je toga učinio za ovu županiju i koliko toga je spreman poduzeti da kvaliteta života ljudi bude još bolja", rekao je Plenković neki dan o njemu, podsjetivši na to da je Pauk bio jedan od najvećih zagovornika reforme financiranja područne i lokalne samouprave.

Bajs izgubio

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dosadašnji župan Damir Bajs (NL, HSU, SU, BUZ, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS Braće Radić, HSS) izgubio je s osvojenih 42,38 posto glasova od novog župana Marka Marušića (HDZ, HSLS), koji je dobio 57,62 posto glasova.

Pročitajte više