Čačić je kao ministar pogodovao svojim tvrtkama

ČINJENICA da je Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva u prošlom mandatu sklapalo ugovore s tvrtkama u vlasništvu tadašnjeg ministra Radimira Čačića upućuje na odnose pogodovanja, zaključak je koji je danas prihvatila većina članova saborskoga Istražnog povjerenstva.

Protiv donesenog zaključka bili su Ljubica Lalić (HSS) i Nenad Stazić (SDP), a u glasovanju o zaključku nije sudjelovao HNS-ovac Jozo Radoš, nezadovoljan činjenicom da su članovi Povjerenstva iz parlamentarne većine na današnju sjednicu došli s potpuno novim prijedlogom zaključka, iako je jučer dogovoreno da će se o ranije iznesenim prijedlozima danas glasovati bez rasprave.

Lalić i Stazić najavili su izdvojeno mišljenje, po kojemu Povjerenstvo nije moglo utvrditi da je u poslovima između Ministarstva i Čačićevih tvrtaka bilo pogodovanja.

Upozoravaju, međutim, da dvojnost Čačićeva položaja dopušta sumnju u pogodovanje, zbog čega će Povjerenstvo Saboru predložiti da se Zakonom o sprječavanju sukoba interesa tvrtkama u vlasništvu državnih dužnosnika zabrani poslovanje s državnim tvrtkama i tijelima.

U slučaju bivšeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, Povjerenstvo je ranije zaključilo kako se iz iskaza svjedoka i dostupne dokumentacije nije moglo utvrditi da je pogodovao svojim tvrtkama.

Istražno povjerenstvo, čija je zadaća bila utvrditi jesu li Čačić i Tomčić svoje položaje iskoristili za pogodovanje svojim tvrtkama, time je završilo svoj šestomjesečni rad, tijekom kojega je ispitalo desetak svjedoka, te uz pomoć knjigovodstvenog vještaka utvrdilo Tomčićeve i Čačićeve udjele u pojedinim tvrtkama koje su poslovale s državom.

Povjerenstvo je istražilo okolnosti pod kojima je Tomčićeva tvrtka "Capital ing" s različitim ministarstvima sklopila 52 ugovora za poslove nadzora u graditeljstvu, ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna.

Za 35 ugovora utvrđeno je da su sklopljeni u skladu sa zakonom, zakonitost 11 ugovora nije bilo moguće utvrditi jer ministarstva nisu bila dužna čuvati predmetnu dokumentaciju, a u četiri slučaja nadležna tijela nisu dostavila tražene dokumente.

Nezakonitosti su utvrđene u dva slučaja.

U Čačićevu su slučaju istražena ukupno 63 ugovora, vrijedna oko 220 milijuna kuna. 56 ih je sklopljeno zakonito, usklađenost s propisima nije se mogla utvrditi u dva slučaja, a protupravnost je utvrđena u sklapanju pet ugovora.

Uz donesene zaključke i prijedlog mjera Povjerenstvo će saborskom plenumu na raspravu dati i sažetak pisanog izvješća od 160 stranica.

Pročitajte više