Čačić kaže da podržava zabranu ustaškog znakovlja

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Reformista Radimir Čačić i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavili su u utorak da će podržati prijedlog izmjena Kaznenog zakona o zabrani ustaškog znakovlja na inicijativu predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

"Apsolutno ćemo podržati, mi smo tog stava oduvijek", kazao je Čačić u Brezovici uoči središnjeg obilježavanja Dana antifašističke borbe. 

Poručio je da nijedna vlada u Hrvatskoj do sada, pa ni aktualna, nije smogla snage donijeti takav zakon. 

Smatra da su pokroviteljstvo vlade nad obilježavanjem Dana antifašističke borbe i dolazak predsjednika vlade Andreja Plenkovića u Brezovicu odlična poruka, iako ga na prijašnjim obilježavanjima nije bilo. 

"To je pozicioniranje Hrvatske tamo gdje ona zaista i spada, među nositelje antifašističke borbe u Europi i svijetu", istaknuo je.

"Svi koji išta znaju o narodnooslobodilačkoj borbi znaju da je Hrvatska bila nositelj tog otpora, ne zbog ideologije, nego zbog svijesti da se tome mora oduprijeti", dodao je Čačić. 

Poručio je kako je njegova pozicija u vladajućoj većini i "danas i jučer i sutra" ista. "Dok se vlada bude držala osnovnih programskih smjernica, a za sada tvrdi da će ih se držati", kazao je, dodavši da se to primarno odnosi na dogovor o brzoj prugi Zagreb - Lepoglava - Varaždin - Čakovec, sporazum sjevera i nekoliko velikih projekata. 

I SDP-ov Hajdaš Dončić podržava zabranu

I potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavio je podršku izmjenama Kaznenog zakona u Hrvatskom saboru te je izrazio nadu da će ih vladajuća većina prihvatiti.

Ocijenio je da je dolazak predsjednika vlade Andreja Plenkovića na središnju proslavu Dana antifašističke borbe u Brezovicu možda najava nekih novih vremena. 

"Mene zanima, nakon ovoga, hoće li biti konkretnih djela, uz izmjenu Kaznenog zakona i afirmativan odnos prema antifašističkoj borbi, ali vrijeme će pokazati", kazao je Hajdaš Dončić u Brezovici.

Pročitajte više