Čačić predao stanove za povratnike u Jajcu, obećao pomoć RH

HRVATSKA vlada pomagat će neograničeno povratak izbjeglih i raseljenih Hrvata u Bosnu i Hercegovinu (BiH), rekao je u ponedjeljak u Jajcu ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimir Čaćić nakon što je s ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Mirsadom Kebom predao na korištenje 87 obnovljenih domova za Hrvate povratnike.

"Sredstva za ovu namjenu uistinu nisu limitirana i Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva računa sa svotom od oko 2 milijarde kuna", kazao je Čaćić.

Sredstvima namijenjenima za proces obnove i povratka pomagat će se obnova domova isključivo onima koji žele živjeti na ovim prostorima, rekao je hrvatski ministar. On je podsjetio da Hrvatska pomaže povratak, odnosno obnovu hrvatskih kuća u 35 općina BiH, za što je namijenjeno oko 35 milijuna kuna.

Čačić je izrazio zadovoljstvo stupnjem povratka Hrvata na područje Jajca.

Zadovoljstvu, međutim, nema mjesta kad je riječ o Republici Srpskoj, kazao je. Naime, s banjalučkog područja iselilo se oko 70 tisuća Hrvata, a vratilo se nije niti 10 tisuća, kazao je Čačić.

Bosanskohercegovački ministar Kebo zahvalio je Hrvatskoj što ovakim oblikom pomoći praktično pomaže i razvoj BiH jer oslobađa državni proračun ogromnih izdataka za gradnju i obnovu kuća Hrvatima - povratnicima.

"Ovi napori Hrvatske za nas predstavljaju ogroman poticaj da u što skorije vrijeme omogućimo svima koji to žele da se vrate na svoja ognjišta", kazao je Kebo.

Čaćić je u ponedjeljak ujutro, u pratnji hrvatskog veleposlanika u BiH Josipa Vrbošića i generalnog konzula u Banjoj Luci Ivana Lepoglaveca posjetio banjalučkog biskupa Franju Komaricu s kojim je razgovarao o dosadašnjoj pomoći te prioritetima u budućoj pomoći u povratku izbjeglih i raseljenih Hrvata.

Pročitajte više