"Čačić Varaždinskoj županiji natovario dugove od 832 milijuna kuna"

NA SJEDNICI Skupštine Varaždinske županije u petak će po svemu sudeći Radimir Čačić biti smijenjen s mjesta župana, što je scenarij koji je očigledan sve otkad je smijenjen HNS-ov predsjednik Skupštine Vladimir Stolnik.

Od smjene Stolnika počelo je i s nabrajanjem grijeha Čačića kao župana pa se gotovo svaki dan iznese nešto novo. Sada HNS-ova oporba u Skupštini tvrdi da su Čačić i njegovo poglavarstvo redovito kršili zakon putem programa javno-privatnog partnerstva.

Najnoviji podatak koji se izvukao u korist lošeg Čačićevog rada na mjestu župana je taj da su stvorene obveze Županije u iznosu od 832,7 milijuna kuna na rok od 20 do 30 godina, što je gotovo 53 posto ostvarenog godišnjeg proračuna. Ovaj podatak je iznesen u prijedlogu razrješenja Čačića, njegovog zamjenika Predraga Štromara i još sedmorice članova županijskog poglavarstva, koji su potpisali oporbeni vijećnici kao i dva prebjega iz HNS-a, koja su i pomogla u smjeni Stolnika.

Potpisani vijećnici u prijedlogu za razrješenje navode da je zaduženje Varaždinske županije za 18 posto veće od onog što je propisano smjernicama za primjenu ugovora u javno-privatnom partnerstvu te da su ugovorene cijene nekoliko puta više od tržišnih, i da su uvjeti ugovora tajni i nepoznati javnosti.

Pored nezakonito provođenog JPP-a Čačiću i njegovom poglavarstvu se zamjera trošenje županijskih sredstva za stranačku promociju HNS-a. Proteklog vikenda je Ivan Čehok izjavio da su i dvojica prebjega iz HNS-a upozoravali da je neizdrživo stanje u kojemu Čačić financira samo one općine i gradove u kojima je na vlasti HNS.

D.M.
Foto: I.L.

Pročitajte više