Čačić: Vlada odustaje od gradnje autoceste do Dubrovnika

PREDSJEDNIK Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić izjavio je danas da Vlada, uprkos obećanjima, do kraja mandata neće graditi nove cestovne pravce te da definitvno odustaje od autoceste do Dubrovnika.

Čačić smatra da, nakon svih poruka, izbornih i postizbornih parola o tome da će HDZ napraviti cestu do Dubrovnika, program izgradnje za idućih četiri godine, koji je u subotu objavljen u tisku, pokazuje da Vlada definitivno odustaje od autoceste do Dubrovnika.

Nema nikakvih novih cestovnih pravaca, dovršava se ono što je već ugovoreno i za što su već osigurana financijska sredstva, odnosno ono što se ne može zaustaviti, a autocesta do Dubrovnika staje u Šestanovcu, kazao je Čačić na konferenciji za novinare. Dodao je kako u HDZ-ovom programu više ne postoji ni plan prometnog rasterećenja Rijeke.

Čačić je rekao i kako HDZ-ova Vlada sad čini "nešto što je primjereno samo njoj, ali i gotovo nevjerojatno i za nju samu", odnosno da obračunava deficit i po realno izvedenim radovima i po plaćenim radovima. Sve plaćene radove u ovoj godini Vlada prebacuje na trošak prošle godine i u deficit prošle Vlade, pa on raste sa 4,5 na 6,3 posto, a radove koji se ove godine realiziraju prebacuje na iduću godinu pa smanjuje svoj deficit za 0,4 posto, kazao je Čačić.

"Zaustavljamo razvojne projekte, snažno nam raste dug i lažemo o deficitu", zaključio je.

Ključni argument Sanaderove kampanje za smanjenje deficita bilo je punjenje iz privatizacije, ali "ako budemo prodavali Belje za jednu kunu, a porezni obveznici budu plaćali tehnološki višak onda će iz toga biti samo povećanje, a ne smanjenje deficita", rekao je Čačić.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić osudila je, kako je rekla, sustavnu javnu kampanju protiv Mediteranskog instituta za izučavanje života i akademika Miroslav Radman.

"Pušteno je da se u javnosti vodi kampanja anonimnim pismima protiv Radmana i stvara klima u kojoj se sa osnovne teme - hoće li Vlada Radmanu omogućiti da pokrene institut, skreće na temu kakva je on osoba", kazala je.

HNS je osudio gradnju spomenika Mili Budaku u Svetom Roku koji smatra sramotnim.

"Gradnja spomenika ustaškom ministru pod etiketom književnika još je jedna od potvrda o dvostrukom moralu stranke na vlasti, o činjenici da potpuno suprotne stvari govori u Europi sa državne razine od onoga što čini sa svoje lokalne stranačke", rekao je Čačić, dodavši da "zgražanje HDZ-a i osuda sadašnje Vlade na gradnju spomenika, ništa ne mijenja na suštini".


Pročitajte više