Čak 2239 nastavnika dobilo mikroračunala, koristit će ih čak i na tjelesnom, ali i u matematici

Foto: PR foto

U SKLOPU projekta ProMikro započela je isporuka BBC micro:bit računala školama. Riječ je o računalima namijenjenima isključivo edukaciji prijavljenih učitelja, priopćili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, na Javni poziv za sudjelovanje u projektu ProMikro prijavilo se 83 posto svih osnovnih škola u Hrvatskoj. Učitelje će educirati ambasadori Instituta za razvoj i inovativnost mladih, njih ukupno 26. Mikroračunala za 2239 nastavnika u 746 škola diljem Hrvatske besplatno distribuira Hrvatska pošta, jedan od partnera ovog projekta.

 

Između 4. i 18. listopada održat će se ukupno 170 osnovnih radionica na 29 lokacija diljem Hrvatske i to za prijavljene nastavnike iz Matematike, Prirode, Tehničke kulture, ali i Glazbene kulture te Tjelesne i zdravstvene kulture. Za ovu fazu projekta odabran je tip računala koji je spreman za trenutnu upotrebu i to međupredmetno. Krajem listopada i početkom studenog održavat će se drugi i treći krug radionica, odnosno napredne i predmetne. Trošak edukacije donacijom snosi Hrvatska udruga poslodavaca.

"Povratna informacija učitelja na terenu je sjajna i veseli me da u odličnoj suradnji s IRIM-om ovaj projekt lijepo napreduje. Motivirani učitelji preduvjet su reformi i samo zajedno možemo stvarati školu za život, a ne ocjenu", istaknula je ministrica Divjak.

"Izrazito sam impresioniran suradnjom s MZO-om, pogotovo jer je naš glavni cilj uvijek i bio isporučiti državi programe koje razvijamo. No, nismo očekivali da će to ići ovako jednostavno. U našem primarnom fokusu uvijek su bili učitelji, koje osnažujemo i dajemo im priliku da ostvare svoje potencijale, a u školama je puno odličnih edukatora. Činjenica da se u program dobrovoljno prijavilo čak 83 posto škola pokazuje koliki je potencijal u školama, te da ravnatelji i učitelji mogu i žele preuzeti odgovornost i dok čekamo sveobuhvatnu reformu. Međutim, ne smijemo zaboraviti da su klijenti obrazovnog sustava zapravo djeca i njihovi roditelji, te cijela nacija. Djeci moramo omogućiti da budu ravnopravni građani 21. stoljeća", komentirao je Bakić.

"ProMikro je zajednički projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM i CARNet-a. Cilj ovog projekta je uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. U projekt su uključene Hrvatska pošta koja ovih dana besplatno distribuira mikroračunala te Hrvatska udruga poslodavaca koja pokriva trošak edukacije nastavnika. Natječaj za nabavu mikroračunala za učenike 6. razreda još je u tijeku. Početkom studenoga mikroračunala se očekuju u školama", poručuju iz Ministarstva u priopćenju.

Pročitajte više