50 američkih tvrtki zamračilo milijarde dolara - među njima i Apple, Microsoft, Pfizer...

Foto: Hina, Apple

HUMANITARNA organizacija Oxfam analizirala je Panama papers te zaključila da je čak 50 američkih tvrtki po svojim offshore podružnicama sakrilo čak 1.4 milijardi dolara. Među takvima se nalaze Apple i Pfizer, piše Guardian.

Američki korporativni divovi kao što su Apple, Walmart ili General Electric sakrili su 1,4 bilijuna dolara u poreznim oazama, unatoč poreznim potporama koje imaju, stoji u izvješću humanitarne organizacije Oxfam. Radi se o iznosu novca koji je veći od gospodarske proizvodnje Rsije, Južne Koreje i Španjolske zajedno, a isti se nalazi u tajnovitoj mreži 1608 podružnica u prekomorskim bazama.

Podaci Oxfama tako pokazuju čak 50 velikih američkih tvrtki koje su nadigrale porezni sustav. Prema njihovim brojkama, Apple u offshore podružnicama ima oko 181 milijardu dolara. Bostonski General Electric zamračio je 119 milijardi dolara, dok je Microsoft treći po iznosi od 108 milijardi dolara. U prvih deset tvrtki nalazi se i farmaceutska tvrtka Pfizer, potom Alphabet i Exxon Mobil.

Američko gospodarstvo gubi 111 milijardi dolara godišnje

U Oxfamu navode kako je 50 američkih tvrtki, zahvaljujući prikrivanju novca, uspjelo smanjiti plaćanje poreza s 35 na 26.5 posto u razdoblju od 2008. do 2014. Istovremeno su koristile državne zajmove i kredite u iznosu od 11.2 milijardi dolara. Sve to pomoglo im da mogu utrošiti 2.6 milijardi dolara na različita potrebna lobiranja pri američkoj vladi, što im je i omogućilo porezne olakšice, zajmove i kredite.

U humanitarnoj organizaciji ističu da izbjegavanje poreza velikih američkih divova koštaju njihovo gospodarstvo 111 milijardi dolara godišnje.

"Ne može se nadalje dozvoliti situacija u kojoj bogati i utjecajni ne plaćaju svoj porezni dio ostavljajući sve ostale da plaćaju svoje račune. Vlade diljem svijeta moraju zajedničkim snagama iznaći način kako stati na kraj eri u kojoj vladaju porezne oaze", kazao je porezni savjetnik organizacije Oxfam, Robbie Silverman.

Pročitajte više