Čak 570 tisuća osoba ima status branitelja

PREMA podacima kojima se baratalo posljednjih godina, u Hrvatskoj je bilo maksimalno 400 tisuća osoba koje su imale status hrvatskog branitelja. Šokantni podaci MUP-a i MORH-a pokazuju da ta brojka sada iznosi 570 tisuća.

Jutarnji list neslužbeno saznaje da su ti podaci izneseni na sjednici Upravnog odbora Fonda dionica hrvatskih branitelja, a pristigli su iz MUP-a i MORH-a. Podaci su zatraženi kako bi se napokon počeo formirati registar hrvatskih branitelja koji bi trebao utvrditi konačan broj osoba koje imaju status branitelja.

Ministrica obitelji i branitelja Jadranka Kosor nije željela komentirati podatak o 570 tisuća branitelja. Tek je obećala da će s konkretnim podacima izići kada registar bude ustrojen i kada se bude znala točna brojka.

U Ministarstvu nastali problem navodno namjeravaju riješiti kategorizacijom branitelja, tako da u najvišoj kategoriji budu oni koji su izravno sudjelovali u obrani domovine, a u posljednjoj bi se trebali naći oni koji su status stekli na osnovi spomenice Domovinskog rata.

Podacima iznesenim na sjednici Upravnog odbora Fonda posebno je bio iznenađen Đuro Dečak, koji je ministrici Kosor rekao kako je nemoguće da toliko ljudi ima status branitelja jer bi po tome postajalo 10 postrojbi više nego što ih je zaista bilo tijekom Domovinskog rata.

O neslužbenom podatku, kakao piše "Jutarnji", danas je raspravljala i Koordinacija braniteljskih udruga, na kojoj su prisutni najavili da će zatražiti da se utvrdi stvarni broj branitelja, pa makar se morale postrojiti sve brigade.

Pročitajte više