PROPAST HRVATSKE

Čak i Srbija napreduje brže od nas

Foto/montaža: Index/EPA/Pixsell/Patrik Macek/123rf

ČAK i Srbija ekonomski napreduje brže od Hrvatske. Kako bismo to shvatili, dovoljno je pogledati prognoze Svjetske banke prema kojima će Srbija, ali i druge zemlje okruženja, sljedećih godina imati daleko veći gospodarski rast u odnosu na Hrvatsku.

Oni kojima smo se smijali, danas su ispred nas

Kao što smo se nekada smijali Česima i Slovacima koji su nas prestigli i već daleko odmakli te se pretvorili u razvijene europske zemlje - neke od njihovih regija nalaze se među 10 najbogatijih u EU - tako bismo se za koje desetljeće mogli čuditi kako nas je prestigla Srbija koja je danas objektivno znatno siromašnija zemlja.

Hoće li za 20 godina radnici iz Hrvatske odlaziti u Srbiju, kao što danas njihovi radnici dolaze na sezonu na Jadran (pa dobiju batina)? Ako hrvatska ekonomija nastavi kao do sada, praktički tapkati na mjestu - vrlo vjerojatno.

Rast BDP-a i prognoze

Izvor: Svjetska banka

Hrvatska ekonomija je tek ovim posljednjim rastom, u prvom kvartalu, od 3,9 posto dosegnula pretkriznu razinu, što znači da je izgubljeno više od jednog desetljeća, a i prognoze za naredne godine nisu pretjerano optimistične.

Svjetska banka za sljedeće tri godine prognozira Hrvatskoj rast od oko 2,5 posto, dok je primjerice za Srbiju on oko 4 posto.

Strane investicije u Srbiju porasle za 44 posto

Srbija je uspješnija i u privlačenju direktnih stranih investicija. Prema izvješću Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD), Srbija je prošle godine imala rast direktnih stranih investicija od čak 44 posto te su one porasle na 4,1 milijardu dolara. Istovremeno, Hrvatska je imala pad direktnih stranih investicija od 43 posto, na 1,2 milijarde dolara.

Da je Srbija ispred Hrvatske po stranim investicijama, zapravo i ne čudi kada pogledamo Doing Business ljestvicu koja pokazuje da istočni susjedi imaju znatno povoljnije okruženje za biznis, usprkos tome što nisu članica EU-a pa nemaju direktan pristup tržištu od 500 milijuna ljudi, kao što to ima Hrvatska. Tako je Hrvatska na prošlogodišnjoj Doing Business listi završila na 58., a Srbija deset mjesta više - na 48. mjestu.

Hrvatska polako propada

Već godinama brojni ekonomisti i poduzetnici upozoravaju na promjene koje bi Hrvatska trebala napraviti kako bi postala atraktivnija za poslovanje i time ubrzala ekonomiju. Od reforme javne uprave i teritorijalnog ustroja, preko povećanja kvalitete pravosuđa, gdje se procesi vode godinama s vrlo neizvjesnim ishodom, do reforme poreznog sustava kako bi se rasteretio rad, smanjenja udjela javnog sektora u ekonomiji i razvoja obrazovnog sustava.

No ni jedna vlada do sada nije se usudila taknuti u gore nabrojane probleme, već se posvetila održanju na vlasti i čekanju da prođe još jedan mandat. Paralelno, zemlja polako propada, a ljudi bježe u inozemstvo.

Pročitajte više