Čakovec - održana središnja svečanost Dana kruha

Na središnjoj svečanosti Dana kruha održanoj danas na Franjevačkom trgu u Čakovcu okupilo se, unatoč lošem vremenu, oko tisuću predstavnika svih hrvatskih županija, 90ak škola i vrtića te gostiju iz Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Svečanu procesiju i svetu misu predvodio je varaždinski biskup mons. Marko Culej.

"Poštovanje prema zemlji i njezinim plodovima u ovim se krajevima oduvijek gajilo pa nije slučajno što se središnja državna svečanost ovogodišnjih Dana kruha održava u Čakovcu", rekao je gradonačelnik Branko Šalamon.

"U Međimurju je rad uvijek bio najvažniji životni slogan. Malo zemlje jedino je kroz ulaganje rada, znoja i skrbi moglo postati osiguranjem za pristojni život", rekao je Šalamon.

U bogatom programu, koji je počeo jutros u sedam sati, sudjelovala su mnoga kulturno-umjetnička društva iz Međimurja.

Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje održavaju se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša". Hrvatski sabor predstavljao je Slavko Linić, predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prostorno uređenje.

Dani kruha obilježavaju se u listopadu svake godine u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, te središnjom svečanošću i misama. Blagoslovom i simboličnim blagovanjem kruha izražava se zahvalnost Bogu na plodovima prirode. Tijekom Dana kruha izlažu se plodovi zemlje, kruh i krušni proizvodi te stari alati koji su služili za obradu zemlje i pripremu kruha. Izlažu se i umjetnički i istraživački učenički radovi o toj temi, a priređuju se i scenski prikazi običaja.

(Hina) xvhač yjn

Pročitajte više