ČAKOVEC: otvaranje POGRANIČNI PRIJELAZ PRESEKA 1. OŽUJKA

Otvorenje graničnog prijelaza za pogranični promet između Preseke i Središča na Dravi iako najavljeno najprije za 1. siječnja, a potom odgođeno za 1. veljače bit će obavljeno 1. ožujka, doznaje se danas od Antuna Moharića, predsjednika Općinskog vijeća Gornjeg Mihaljevca, koji je takvu obavijest dobio od Stalne mješovite komisije za provedbu hrvatskoslovenskog Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji.

Razlog tomu je, kako se neslužbeno doznaje, što na hrvatskoj strani prijelaza zbog nepovoljnih vremenskih prilika nije napravljen zidani objekat za granične službenike, dok su Slovenci to već učinili.

Moharić i predsjednik slovenske Mjesne zajednice Središče na Dravi, Martin Habjančič, sutra će dogovoriti još četiri pomoćna prijelaza, odnosno točke za prelaženje državne granice izvan samog prijelaza Preseka-Središče na Dravi.

U Policijskoj upravi međimurskoj izvijestili su da su građani do sada podigli 390 pograničnih propusnica, a njih 84 i tzv. poljoprivredni uložak za nesmetani prijevoz poljoprivrednih proizvoda.

U Međimurskoj županiji pravo na pograničnu propusnicu ima 30 tisuća građana iz ukupno 70 mjesta i naselja obuhvaćenih i nabrojenih u Sporazumu o pograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije, koji je na snazi od 5. rujna 2001. godine.

Kao prijelaz za hrvatsko-slovenski pogranični promet koristit će se i sadašnji međudržavni prijelaz Banfi-Raskrižje, a do kraja godine uredit će se prijelaz Sveti Martin na Muri-Hotiza.

Pročitajte više