Cameron i Clegg predstavili koalicijski sporazum



NOVA britanska koalicijska vlada danas je predstavila svoj program, u kojemu obećava potporu ratu u Afganistanu, "blizak i iskren odnos s SAD-om" te zaustavljanje širenja europske vlasti nad Ujedinjenim Kraljevstvom.

Premijer David Cameron i njegov zamjenik Nick Clegg objavili su detalje dogovora koji su postigle Konzervativna i Liberalno demokratska stranka nakon izbora 6. svibnja. Nijedna od stranaka na tim izborima nije osvojila uvjerljivu većinu, pa su se ove dvije stranke odlučile udružiti, i na taj su način prekinule 13 godina vlasti laburista.

Složili se da se ne slažu

"Obje strane su odustale od nekih političkih zahtjeva, neki su promijenjeni i da, morali smo naći načina kako se nositi s pitanjima oko kojih se duboko ne slažemo", rekao je novinarima Cameron dok je predstavljao novi plan.

Dogovor obećava podupirati povećanje broja stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, reviziju ugovora o izručivanju između Britanije i SAD-a, kao i isključivanje mogućnosti ulaska, pa čak i priprema za ulazak u eurozonu. Liberalni demokrati već dugo vremena se zalažu za jače veze s EU-om te konačno pristupanje Britanije euru, ali Cameronovi konzervativci su žestoko protiv toga.

Cameron će tijekom dana otići u Pariz, gdje će se susresti s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a sutra putuje u Berlin, gdje ga očekuje kancelarka Angela Merkel. Tema razgovora bit će jačanje europskih veza i oporavak europskog gospodarstva.

Program

Premijer je rekao da Britanija neće podržavati jačanje europske regulative kao odgovora na grčku krizu. Grčka je morala dobiti kredit od 110 milijardi eura kako bi spriječila bankrot, a odmah nakon krize se počelo pričati o jačoj regulaciji europskih financijskih tržišta.

"Ne vjerujemo da je potreban dodatni takav prijenos vlasti", rekao je Cameron, a dodao je i da će po novom koalicijskom dogovoru svaki pokušaj EU-a da proširi kontrolu nad Britanijom prvo morati biti odobren na referendumu.

Nova britanska vlada obećava pridružiti se međunarodnim naporima za sprečavanjem daljnjeg razvoja iranskog nuklearnog programa, ali ne navodi se podržavaju li liberalni demokrati opciju vojnog napada na Iran, kojoj su se uvijek protivili. Namjerava se "održavati snažan, iskren i blizak odnos s SAD-om", ali i pojačati veze s Indijom i Kinom te pružiti ruku južnoameričkim zemljama.

Nova vlada podržava stalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a za Japan, Indiju, Brazil, Njemačku i jednu afričku zemlju.

Pročitajte više