ASTRAZENECA

Capak: Izbori ne donose dodatan rizik

Foto: HRT

RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku HRT-a je poručio kako je generalni rizik od nuspojava cjepiva AstraZenece puno manji od dobrobiti. 

Kaže kako se stopa odbijanja AstraZenecinim cjepivom mijenja s obzirom na lokaciju i vrijeme. 

"Imamo pozive od većine županija da što više cjepiva AstraZenece uputimo na teren jer se ljudi žele cijepiti i AstraZenecom, kao i svim drugim cjepivima. Svaki 45. oboljeli umre od covid-a. To je puno veći problem nego što su tromboembolijski događaji", rekao je Capak. 

Prioritet - privođenje druge faze kraju

Capak je naglasio kako se od oko 2200 prijavljenih nuspojava na sva cijepljenja njih najviše odnosi na Pfizer - oko 0.4 posto, dok je za AstraZenecu to 0.35 posto. Međutim, dodao je kako je kod poremećaja koagulacije nešto veći broj kod AstraZenece, iako i kod Pfizera postoji taj poremećaj. Capak je poručio kako se radi o premalom broju za nekakav zaključak, a pogotovo preporuke vezano za dob i spol. Naglasio je i kako HALMED i HZJZ vrlo pažljivo prate tu situaciju te da će u trenutku kad ustanove ocijene da postoji neki takav rizik "apsolutno donijeti ograničenja i upozoriti građane".

Kaže kako je prioritet završetak druge faze cijepljenja. 

"Mi sad ne mijenjamo prioritet, mi želimo završiti drugu fazu. Mi smo u zadnjim raspravama sa županijama, županima, županijskim zavodima za javno zdravstvo naglasili da mi već sada možemo početi s trećom fazom paralelno sa završavanjem druge faze", rekao je Capak. 

Capak: Smatramo da izbori ne donose neki značajan dodatni rizik 

Vezano za predstojeće lokalne izbore, Capak je rekao kako su revidirali preporuke jer je drugačija epidemiološka situacija nego na prošlim izborima.

"Smatramo da izbori ne donose neki značajan dodatni rizik. Kontakti se ostvaruju svaki dan, ovdje će biti propisane vrlo stroge epidemiološke mjere i za prikupljanje potpisa, i za predaju kandidatura, i što se tiče samog izbornog dana, i što se tiče predizborne kampanje, i tako dalje. Vrlo stroge epidemiološke mjere ćemo propisati i smatramo da nema nekog većeg rizika", poručio je Capak na HRT-u.

Zaključio je kako je osnovna stvar smanjiti broj kontakata i mobilnost.

Pročitajte više