Capak: Sumnjamo na još 10 slučajeva novih sojeva, možda imamo i hrvatski

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije o situaciji s koronavirusom.

Budući da je jučer potvrđen slučaj novog soja koronavirusa u Hrvatskoj, šef HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je kakva je situacija.

"Imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja. 

Novo je to da je HZJZ uveo screening test na nove varijante i jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji na novu varijantu, i sve smo uzorke uputili na potvrdu u Infektivnu kliniku. Imat ćemo potvrdu jesu li to UK sojevi ili nisu", rekao je Capak.

"Mi ćemo se sa svim akterima dogovoriti oko toga koliko će tko testova na nove varijante napraviti. Imamo kapacitet da napravimo nekoliko desetaka tih testova", dodao je Capak.

"Osoba kod koje je nađen novi soj je bila testirana kod nas. To je jedna moguća mutacija koja može pripadati drugim vrstama sojeva. Ne znamo kojem, ja to ne bih nazvao nikako brazilskim sojem, možda je to i hrvatska varijanta", objasnio je Capak.

"Jučer je bila znanstvena platforma Europske komisije. Moramo napomenuti da kad je covid krenuo nisu bili tako sofisticirani testovi, isto to moramo raditi sad kad imamo nove sojeve. Plan EU je uložiti više sredstava za PCR testove koji će moći prepoznati različite varijante", nadodala je Markotić.

Pročitajte više