Capakova zamjenica: Očekujemo blagi porast

SITUACIJU s epidemijom koronavirusa je u razgovoru za HRT komentirala zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Danas je, podsjetimo, bilo gotovo dvostruko više zaraženih nego prošloga ponedjeljka. 

"Mali su to apsolutni brojevi za nedjelju, radi se o dvostrukom povećanju o odnosu na tjedan prije, ali teško je njima zaključiti da se radi o velikom povećanju. Svakako je upozorenje da se cijepimo, da nosimo maske i da održavamo distancu", rekla je Pavić Šimetin.

Škole nose oko 22% novooboljelih, više su to učenici osnovne nego srednje škole.

"Može se očekivati porast u skupini od 20 do 29 godina"

"Imamo oko dvije tisuće novooboljelih u toj dobnoj skupini svakoga tjedna. Sada nas čeka i početak akademske godine. Otkada je počela škola, najmanji je udio od 20 do 29 godina, ispred njih su dob 10 do 19 i dob 30 do 50. Prema tome, s početkom akademske godine može se očekivati porast u skupini 20 do 29 godina", rekla je.

Što se tiče mogućeg razvoja događaja u idućim tjednima te za mjesec ili dva dana, Pavić Šimetin poručuje da se može očekivati jedan blagi porast u odnosu na prethodne tjedne.

"Moguće je da neće biti vrlo brzo plato i smanjenje"

"Porast broja novooboljelih ipak se usporava, sada je na nivou nekakvih 7%, ali taj početak akademske godine, potom situacija sa školama i s radnom populacijom 30 do 50 godina, moguće je da neće biti vrlo brzo plato i smanjenje, nego blagi porast", rekla je zamjenica šefa HZJZ-a.


Za sada se ne razmišlja o potpunoj online nastavi jer rade na pretpostavci da se one moraju zadnje zatvoriti jer su od iznimnog značaja za djecu.

"Tamo gdje se pojavi zaraza, imamo djelomične samoizolacije, a ako je više slučajeva u razredu, onda ide cijeli razred", rekla je.

O cijepljenju trećom dozom

Komentirala je i cijepljenje trećom dozom. 

"S današnjim danom broj cijepljenih je prešao tisuću. Priprema se cijepljenje za domove i bolnice, to će biti princip cijepljenja kakav smo imali na početku prve faze, odnosno u samim domovima ili zdravstvenim ustanovama", zaključuje. 

Pročitajte više