Cappelli otkrio moto za turiste koji dolaze u Hrvatsku

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

EUROPSKA komisija preporučila je postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kako bi se spasilo ono što se može spasiti od ovogodišnje turističke sezone.

Gari Cappelli, ministar turizma, u emisiji U Mreži Prvog na HRT-u rekao je da Hrvatska ima jako dobro i precizno pripremljene mjere, u dogovoru s epidemiolozima i udrugama turističkih djelatnika, te su one ukorporirane u smjernice Europske komisije.

"Mi smo prvi spominjali bilateralu. Otvaranje ovisi o svakoj pojedinačnoj zemlji članici koja će primarno dogovarati sa susjedima pa tako i mi razgovaramo s nekoliko država, primarno sa Slovenijom", rekao je Cappelli i dodao da su već napravljeni koridori koji se preporučuju turistima koji dođu u Hrvatsku, a te se preporuke odnose na to gdje mogu stati, natočiti gorivo ili kupiti hranu sve do svoje destinacije.

"Tu smo krilaticu nazvali 'Od kuće do destinacije'. Od trenutka kada rezerviraju boravak oni će dobiti ovu informaciju", istaknuo je ministar.

Nisu ukinute sve mjere

Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno naglasio je kako je težak period iza nas u kojem smo prema preporukama EU blokirali promet preko državne granice, što je za jednu turističku zemlju kao što je Hrvatska bilo veliko.

"Mi smo uspostavili koordinaciju ravnatelja policije zemalja u široj regiji, a to su Hrvatska, Italija, Austrija, Slovenija, BiH i Srbija. Imamo svaki tjedan videokonferencije u kojima se dogovaramo upravo oko načina kako će policija reagirati u novim mjerama, a to se odnosi na prelaske granice i povratke natrag u zemlju", rekao je Ničeno i dodao da je to vrlo bitno zato što svaka zemlja ima neke svoje specifičnosti.

Istaknuo je kako nisu ukinute sve mjere. Evidentira se svaka osoba koja uđe u zemlju i uzimaju joj se osobni podaci te je ona upoznata sa svim epidemiološkim uputama koje dobiva na graničnom prijelazu.

"Granice nisu otvorene kao prije, već je ulazak u zemlju pod velikom epidemiološkom kontrolom", naglasio je i dodao da će ove mjere dovesti do velikih gužvi na granicama.

Ministar kaže da će se uskoro sve dogovoriti sa Slovenijom

Garri Cappelli je govorio i za N1.

"S obzirom na uvjete, Hrvatska je mogla dozvoliti protočnost na granici. Uz neke limite. Mogu ući oni s razlogom, pod uvjetom da znamo gdje su, koja im je adresa. Čekali smo uputstva EU, naši prijedlozi su inkomponirani. Dnevno imamo stotine, tisuće upita za ulazak u Hrvatsku", rekao je Cappelli za N1.

Slovenci po povratku u zemlju moraju sedam dana u samoizolaciju. Ministar kaže da su u tijeku pregovori oko toga sa Slovenijom.

"Mislim da će se to riješiti ovih dana susretima ministara pa da ćemo idući tjedan imati čistu situaciju. Naši i njihovi epidemiolozi su se našli, ima jedan i drugi prijedlog. Trebat će jedno 15-20 dana da sve to prođemo. Realno je krajem mjeseca očekivati da ćemo imati onaj pravi turistički protok, a ne ovaj sa zadrškom", rekao je Cappelli koji je, kako je rekao, o tome pričao sa slovenskim ministrom.

"Molio me da nađemo rješenja. Oni imaju 110.000 vlasnika kuća i plovila u Hrvatskoj. Ja ne vidim razliku kad netko krene iz Požege i Zagreba ili iz Novog mesta u Sloveniji, situacija je jedinstvena", rekao je Cappelli.

"Mi smo krenuli jer već mjesec dana posjedujemo jako precizne preporuke za sve vrste turizma. Ja sam upozoravao da ćemo imati kvalitetne, ali ne rigidne mjere. Mi smo to dali do znanja. Dokazali smo da smo itekako spremni, možda i više nego dosta zemalja EU", rekao je Cappelli.

Kazao je kako bismo mogli ove godine ostvariti do 30 posto prošlogodišnjih prihoda. Dogodine bi, kaže, mogli biti na razini 2018. godine, a 2022. godine bi se mogao ostvariti jednak turistički uspjeh kao 2019. godine.

Pročitajte više