Carić: Ustavni sud sam se doveo do gubitka autoriteta katastrofalnim odlukama

Lucijan Carić, gost komentator u brojnim hrvatskim medijima i kolumnist, kompjuterski stručnjak specijaliziran za informacijsku sigurnost, komentirao je odluku Ustavnog suda oko Milanovića. Prenosimo njegov komentar u cijelosti.

"Odluka Ustavnog suda je ispravna i jedina moguća, no u svojoj je biti gubitnička i nebitna.

Već je rečeno što je rečeno i figure su posložene. Prijetnja poništenjem izbora prazna je puška jer bi u tom slučaju desetorici ustavnih sudaca u svom tom prepucavanju gotovo sigurno istekao mandat pa bismo pored tehničke vlade i raspuštenog Sabora duboko potonuli u još neistražen bezdan Ustava RH.

Pored toga, u slučaju poništavanja izbora koje je HDZ izgubio - ma koliko opravdana odluka bila - to bi, nakon današnje odluke, bilo protumačeno kao potpuno svrstavanje Ustavnog suda uz HDZ.

Ustavni sud sam se doveo do gubitka autoriteta katastrofalnim odlukama

Ustavni sud sam se doveo u poziciju gubitka autoriteta. Usprkos glorificirajućim odredbama Ustava, nakrcan je likovima koji u nekakvoj iole normalnoj državi ne bi mogli suditi ni utakmicu male lige, a kamoli sjediti u vrhovnom tijelu koje donosi ključne odluke o sudbini nacije i njenih najviših političkih aktera.

Pored toga Ustavni sud donio je niz katastrofalnih odluka, poput ove najnovije o neradnoj nedjelji. Na kraju od njega nije ostao ništa drugo od koliko-toliko djelujućeg politički korektivnog tijela, ali vrlo je daleko od bilo kakvog časnog i stručnog sudišta kojem su pravo i pravda jedini orijentiri.

Isto kao što se s pravom postavlja pitanje dostojnosti Turudića za funkciju na koju je, eto, izabran - jednako se tako može postaviti i pitanje dostojnosti ustavnih sudaca. Iako je taj koncept kod nas potpuno napušten i preživljen on bi trebao biti ključan za tako bitne funkcije.

U Maloryjevoj Smrti kralja Arthura vitez Lancelot du Lac pronalazi Sveti gral, no glas mu kaže - ne ulazi jer si nedostojan! Najveći vitez Okruglog stola, bez straha i naizgled bez mane, obilježen je grijehom koji je počinio s kraljevom ženom, kraljicom Guinevere. Ne radi se samo o vanbračnoj aferi, već činu veleizdaje koji se kasnije, nakon diskvalifikacije u potrazi za Gralom, produbljuje i postaje još mračniji.

Dok je Lancelot kažnjen za svoje grijehe Turudić, ali i neki ustavni suci su nagrađeni. Da, takva se politika očito može provoditi, ali se onda ne treba čuditi kada se ista svojim kreatorima počne razbijati o glavu i kada tako posložene institucije izgube bilo kakav ugled i autoritet, pa se i njihovi logični i ispravni potezi počnu relativizirati i prezirati. Bez obzira u koliko bolesnom društvu živimo gubitak autoriteta je smrt institucija.

SDP je pomogao HDZ-u ubiti institucije

I da stvar bude jasna, nije samo HDZ ubio institucije - SDP im je pomogao. Upravo ovakav, u konačnici moralno poražen Ustavni sud, ne bi mogao biti stvoren da u tome nije sudjelovao i Zoran Milanović, čovjek o čijoj su sudbini danas odlučili, a zapravo nisu."

Odluka Ustavnog suda je ispravna i jedina moguća, no u svojoj je biti gubitnička i nebitna. Već je rečeno što je rečeno...

Objavljuje Lucijan CarićPonedjeljak, 18. ožujka 2024.

Pročitajte više