Carinici federacije BiH utemeljili naoružanu postrojbu

CARINSKAuprava Federacije BiH utemeljila je posebnu naoružanu postrojbu zbog zaštite carinskih dužnosnika, izjavio je u srijedu direktor Carinske uprave Federacije BiH Želimir Rebac.

Rebac je zajedno s američkim veleposlanikom u BiH Cliffordom Bondom u srijedu posjetio zajednički carinski terminal između BiH i Hrvatske u Doljanima kod Metkovića.

Rebac je od međunarodne zajednice, Sjedinjenih Američkih Država i cjelokupne javnosti zatražio potporu federalnoj Carinskoj upravi naglasivši da ona nema dovoljno snage sama suzbijati organizirani kriminal.

Rebac je upozorio da je Carinska uprava Federacije BiH otkrila utaju više stotina milijuna konvertibilnih maraka carinskih dažbina, ta da ima saznanja da zbog toga "mafija sprema protudar". Stoga je osnovana naoružana postrojba koja će štititi carinike.

"Ova će godina biti ključna u BiH u borbi protiv organiziranog kriminala. Neću dozvoliti političko uplitanje u rad Carinske uprave", rekao je Rebac. Američki veleposlanik Bond podržao je napore Carinske uprave naglasivši da čini sve kako bi iskorijenila izvore financiranja kriminalaca. Bond je pozvao i državna tijela BiH da pruže političku pomoć u suzbijanju organiziranog kriminala u državi.

Pročitajte više