Carinski sindikat najavio podnošenje kaznenih prijava protiv Crkvenca, Bulj i Bošnjakovića

OSJEČKA podružnica Carinskog sindikata Hrvatske najavila je danas da će protiv bivšeg ministra financija Mate Crkvenca, bivše tajnice toga Ministarstva Gorenke Bulj i bivšeg pročelnika osječke Carinarnice Petra Bošnjakovića podnijeti kaznene prijave zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te nesavjesnog rada u službi.

Sindikalni povjerenik osječke podružnice Darko Cvrković na konferenciji za novinare ustvrdio je kako je Bošnjaković na to mjesto postavljen mimo natječaja te da mu je Ministarstvo pravosuđa potvrdilo nakon niza prigovora, koje je uputio kao sudionik natječaja, da Bošnjaković nije polagao psihotest, kao jedan od uvjeta natječaja.

Cvrković tvrdi da su za tri pomoćnika pročelnika osječke Carinarnice imenovane dvije osobe bez propisanih uvjeta te jedna osoba kojoj je rješenje o imenovanju poništeno iz formalno-pravnih razloga, ali ih je Bošnjaković, unatoč tome što su rješenja svima naknadno poništena u travnju 2002. godine, protuzakonito zadržao na radnim mjestima, a isplaćujući im plaće do studenog 2002. oštetio državni proračun za 150.000 kuna.

Cvrković je dodao kako je Ministarstvu pravosuđa upućen dopis o kršenjima prava carinskih djelatnika te da je ministrica Vesna Škare-Ožbolt poduzela mjere prema djelatnicima Upravne inspekcije toga Ministarstva koji su bili dužni obaviti upravni nadzor i poništiti sva rješenja za djelatnike koji su primani protuzakonito i nisu ispunjavali uvjete za određena mjesta, ali su to propustili učiniti.

Cvrković kaže da je Bošnjaković morao pokrenuti stegovne postupke protiv nekih djelatnika kada je saznao da su počinili određena kaznena djela, i o tome obavijestiti Državno odvjetništvo, ali to nije učinio, pa će i na temelju toga protiv njega podnijeti kaznenu prijava.

Pročitajte više