Carinski sindikat: Sukob je započeo željom reprezentativnih sindikata da nas unište

Foto: FaH

CARINSKI sindikat Hrvatske oglasio se o sukobu sindikata. Kažu da sukob nije započeo ustavnim tužbama, već "željom reprezentativnih sindikata da unište nereprezentativne".

Priopćenje prenosimo u nastavku.

"Ovih dana u medijima svjedočimo ljutnji reprezentativnih sindikata zato što su se nereprezentativni odlučili braniti. Sukob između sindikata nije započeo ustavnim tužbama, već željom reprezentativnih sindikata da nas kroz Zakon o radu unište. Sindikati koji okupljaju više od 20% sindikalno organiziranih radnika pokušali su za svoje članove izboriti materijalnu korist kako bi natjerali članove drugih sindikata da im se pridruže.

Najdrastičniji primjer diskriminacije je ipak u državnoj službi budući da se sindikati koji nisu policijski ne mogu ni približiti brojci potrebnoj za reprezentativnost, budući da je preko 40% državne službe u MUP-u. Dva policijska sindikata dogovorila su veći regres za 23.000 svojih članova, dok je u ovom trenutku u državnoj službi više članova u sindikatima koji nisu reprezentativni", pišu iz Carinskog sindikata Hrvatske.

Reprezentativni i nereprezentativni sindikati

"U tim međusobnim igricama između sindikata pogubile su se sindikalne središnjice te nisu pružile odgovarajući odgovor u trenutku kada je protuustavan članak dopisan u Zakon o radu. U svim sindikalnim središnjicama djeluju sindikati koji su reprezentativni, ali i oni koji nisu. Stoga su i rasprave unutar središnjica o ovoj diskriminaciji bile izrazito burne. U Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS-u) djeluje samo u državnoj službi tri međusobno suprotstavljene grupacije i to:

1. Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a koji potpisuje ovaj diskriminatorni Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike te sa Sindikatom policije Hrvatske iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske provodi agresivnu politiku učlanjenja novih članova putem pisarnice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

2. tri nereprezentativna sindikata u državnoj službi koja se žestoko suprotstavljaju ovoj odredbi putem medija, odnosno Carinski sindikat Hrvatske i Sindikat pravosudne policije Hrvatske koji podnose ustavnu tužbu, a veliku podršku u tome daje nam Sindikat Porezne uprave Hrvatske. Premda nije član NHS-a, moram spomenuti Sindikat policijskih službenika s kojim Carinski sindikat Hrvatske podnosi ustavnu tužbu.

3. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koji je protiv diskriminacije u državnoj službi gdje nije reprezentativan, ali tu istu diskriminaciju zagovaraju i želi provesti tamo gdje su oni reprezentativni, kao što su zatražili u Gradu Zagrebu i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Valjda zato i nisu podnijeli ustavnu tužbu i to ih ne sprječava da predsjednica SDLSN RH u RTL Danas izjavljuje 'Pozdravljamo ovu odluku ustavnog suda i dakako da je pravedno i pravično da se svima isplati jednako'", navode dalje.

"Mi smo još u ožujku predali zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova"

"Do odluke Ustavnog suda RH htjeli su diskriminirati gdje su reprezentativni, a od odluke u medijima se hvale rezultatima onih sindikata koji su imali hrabrosti suprotstaviti se hegemoniji reprezentativnih sindikata. Carinski sindikat Hrvatske se sa svojim partnerima iz Sindikata policijskih službenika, Sindikata pravosudne policije Hrvatske, Sindikata Porezne uprave Hrvatske, Sindikata djelatnika u vojsci i državnih službama, Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije i Sindikata zaposlenika državne službe Hrvatske suprotstavio velikim sindikalnim središnjicama koje su to zagovarale, Savezu samostalnih sindikata Hrvatske i Matici hrvatskih sindikata, ali bez podrške Nezavisnih hrvatskih sindikata koji se očito nije želio zamjeriti reprezentativnim sindikatima.

Carinski sindikat Hrvatske je Carinskoj upravi Ministarstvu financija još u ožujku predao zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova i sada dok Vlada RH razmišlja o povećanju plaća u državnoj službi za ona radna mjesta s najnižim koeficijentima, reprezentativni sindikati nas pokušavaju udalji od pregovaračkog stola iako su potpisali sporazum s Vladom RH kako neće otvarati pitanje plaća do rujna ove godine", navodi se u priopćenju Carinskog sindikata Hrvatske koje potpisuje njegov predsjednik Rino Štorić.

Pročitajte više