Caritasov tjedan solidarnosti za pomoć ljudima u BiH

U TJEDNU od  4. do 11. ožujka 2007. godine održava se akcija Hrvatskog Caritasa  za pomoć Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini. Akcija nazvana "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“ predstavljena je danas u dvorani Hrvatske biskupske konferencije na Kaptolu .

Konferenciji su prisustvovali predsjednik Hrvatskog Caritasa, pomoćni biskup zagrebački, mons. Josip Mrzljak i ravnatelj Hrvatskog Caritasa vlč. Ivan Milovčić, fra Žarko Relota, kapetan hrvatske nogometne reprentacije svećenika, prof. Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, g. Bruno Iljkić, Predsjednik gospodarske sekcije Udruge Prsten,  te operna pjevačica Sandra Bagarić koja je svojim prisustvom podržala ovaj projekt.

lavni ciljevi akcije su konkretna pomoć Crkvi i ljudima u BiH te pridonijeti razbijanju predrasuda i stereotipa i boljem razumijevanju ljudi u BiH kao i hrvatskih građana koji su od tamo podrijetlom.

Prikupljanje sredstava počinje u srijedu 7.ožujka 2007., kada će se u Domu sportova u Zagrebu, dvorana 2, s početkom u 15:30 sati održati malonogometna utakmica svećeničkih reprezentacija Hrvatske i BiH. Ulaz je slobodan, a umjesto ulaznice prikupljat će se donacije. U nedjelju 11. ožujka milodari prikupljeni iz svih katoličkih župa u Hrvatskoj i inozemstvu (na hrvatskim katoličkim misijama) usmjerit će se u jedan fond kojim će upravljati Hrvatski Caritas. Iste nedjelje, biskup Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Hrvatskog Caritasa, predvodit će glavno misno slavlje, u Župi Svih Svetih, u Sesvetama.  Novac se također može donirati i pozivom na broj 060 600 400.

Hrvatski Caritas će u suradnji s Caritasom biskupske konferencije BiH usmjeriti prikupljeni novac za projekte iz područja socijalne skrbi, obrazovanja i poticanja male privrede.

Govornici su najavili i jednodenvnu koferenciju "Solidarnost i zajedništvo sa Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini -  umreženosti za nove vizije", koja će se održati u petak 16. ožujka 2007. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Cilj konferencije je dati globalnu sliku o trenutnim događanjima u BiH s populacijskog, geopolitičkog, socijalnog i vjerskog stajališta, te senzibilizirati javnost u Hrvatskoj za situaciju u susjednoj državi.

Pročitajte više