Carla del Ponte donosi optužnicu protiv Momčila Perišića?

POSLJEDNJA optužnica koja bi protiv nekog državljanina Srbije i Crne Gore mogla stići u Beograd optužnica je protiv bivšeg načelnika Generalštaba Jugoslavije Momčila Perišića, javio je u četvrtak Radio B92, pozivajući se na "dobro obaviješten izvor koji želi ostati anoniman".

Izvori bliski B92 potvrdili su navode najnovijeg broja tjednika "Vreme" da je glavna tužiteljica Carla del Ponte, pripremajući svoj dolazak na dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Suočavanje s prošlošću - Postkonfliktne strategije za istinu, pravdu i pomirenje s prošlošću", koja u petak počinje u Beogradu, "najavila da će sa sobom ponijeti novu, zapečaćenu optužnicu i tako staviti vlasti na još jedan test".

"Ovog puta na optužnici bi se mogao naći general Momčilo Perišić", piše "Vreme", navodeći da je Perišić zanimljiv Haškom sudu zbog bliske suradnje s Ratkom Mladićem tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a naročito tijekom "operacije Srebrenica".

Pojedini dužnosnici Srbije i Crne Gore su ranije već najavljivali da bi se posljednje optužnice protiv državljana SCG mogle odnositi na generala Perišića, ili na generala Blagoja Adžića, načelnika Generalštaba tadašnje JNA (do svibnja 1992. godine), ali je Haško tužiteljstvo u međuvremenu, navodno, odustalo od optužnice protiv Adžića.

General Perišić je početkom ove godine boravio u Den Haagu, gdje je trebao svjedočiti u postupku protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića. Iako je tamo proveo 11 dana, do svjedočenja ipak nije došlo.

Perišićeva, sada izvanparlamentarna stranka Pokret za demokratsku Srbiju bila je, inače, 2000. godine članica pobjedničke koalicije DOS, koja je svrgnula s vlasti Slobodana Miloševića. Jedno je vrijeme bio i potpredsjednik vlade Srbije, ali je na tu dužnost podnio ostavku nakon što je optužen za špijunažu u korist SAD-a. Taj postupak je, nakon što mu je prestao zastupnički imunitet u Skupštini Srbije i Crne Gore, nastavljen, ali odmah i prekinut, s obzirom na nejasni status vojnog sudstva, koje je ukinuto Ustavnom poveljom, najvišim pravnim aktom državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Pročitajte više