Carla del Ponte i dalje nezadovoljna suradnjom Beograda

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda Carla del Ponte izjavila je, nakon razgovora s dužnosnicima u Beogradu, kako nije zadovoljna razinom suradnje Srbije i Crne Gore s Haškim sudom.

´Mislila sam da će moj prvi posjet ove godine biti nešto čime ću moći obilježiti punu suradnju sa Srbijom. Na žalost, ponovo dolazim zato što ima vrlo mnogo otvorenih pitanja koja opterećuju naše odnose. Opet se suočavam s opstrukcijama, ili odsustvom prave volje da dobijem pristup arhivama i dokumentima´, rekla je glavna tužiteljica, dodajući da ´nema vidljivog napretka kod vlasti u Beogradu da se lociraju i uhite bjegunci´.

´Većina bjegunaca ili boravi ili slobodno putuje po Srbiji´, ustvrdila je Carla del Ponte na kraju svog posjeta Beogradu, gdje se sastala sa saveznim ministrom vanjskih poslova i predsjednikom Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim tribunalom Goranom Svilanovićem, srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem i potpredsjednikom Vlade Srbije zaduženim za Kosovo Nebojšom Čovićem.

Carla del Ponte je rekla kako je ´apsolutno dobra´ odluka čelnika srpskih radikala Vojislava Šešelja da dobrovoljno otputuje u Haag kako bi odgovarao za ratne zločine.

Istodobno je ponovila svoje nezadovoljstvo Zakonom o suradnji s Haškim sudom, koji dopušta izručenje samo onih optuženika koji su optuženi do trenutka stupanja tog saveznog zakona na snagu.

Carla del Ponte se u ponedjeljak i utorak još treba sastati s crnogorskim dužnosnicima.

Pročitajte više