Carla del Ponte najavila nove optužnice protiv Bošnjaka i bosanskih Hrvata

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte najavila je u utorak, u razgovoru za TV Federacije BiH, da će do kraja ove godine u BiH stići osam ili devet novih optužnica za ratne zločine, ali isključivo protiv Bošnjaka i Hrvata.

"Proveden je veliki broj suđenja protiv optuženih bosanskih Srba. Podići ću samo još nekoliko, 8 ili 9 optužnica, protiv osumnjičenika iz druga dva naroda u BiH" rekla je Del Ponte u ekskluzivnom razgovoru za TV Federacije BiH u utorak navečer. Pritom je izrazila nadu da neće biti poteškoća pri izručenju novih optuženika iz BiH, kao i da te nove optužnice neće stvoriti političke probleme.

Carla del Ponte je naglasila da sada postoji apsolutna politička volja međunarodne zajednice da se uhiti bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić.

"SFOR čini sve što je u njegovoj moći da uhiti Karadžića, i on će najvjerojatnije biti uhićen ove godine", rekla je Del Ponte. Istaknula je da unutar državne obavještajne službe BiH (SIPPA) postoje ljudi koji štite Karadžića, što dodatno otežava njegovo uhićenje.

Pročitajte više