Carla del Ponte sastaje se u Banjoj Luci s dužnosnicima RS

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte, koja u ponedjeljak dolazi u Banju Luku, razgovarat će u odvojenim susretima s predsjednikom Republike Srpske Draganom Čavićem, predsjednikom Narodne skupštine Draganom Kalinićem i premijerom Draganom Mikerevićem, službeno je priopćeno iz Ureda predsjednika RS.

U razgovorima, koji će trajati od 11 do 13 sati, sudjelovati će i ministri unutarnjih poslova, obrane i pravosuđa.

Carla del Ponte susrest će potom s izaslanstvom Saveza logoraša Republike Srpske koje će joj uručiti najnovije dokaze o zlostavljanju Srba u 560 logora i zatvora diljem Bosne i Hercegovine tijekom proteklog rata u BiH, službeno je priopćeno iz ove Udruge, a potvrđeno iz Ureda predsjednika RS.

Premijer Republike Srpske Dragan Mikerević najavljuje u današnjim "Nezavisnim novinama" da će dužnosnici RS glavnoj tužiteljici haškoga Tribunala tijekom današnjih susreta predočiti mjere koje namjeravaju poduzeti u narednih pet tjedana u svezi uhićenja osumnjičenih za ratne zločine.

"Odlučni smo političku volju pretvoriti u akciju koja će rezultirati povoljnim ishodom, a koliko ćemo biti uspješni ne zavisi samo od nas, već od ukupnih okolnosti pod kojima ovu veliku obavezu trebamo izvršiti", kazao je Mikerević.

Neprincipijelno i nekorektno je, smatra Mikerević, da se sav teret eventualnog neprimanja BiH u Partnerstvo za mir adresira na RS. Prema njegovim riječima, RS nije jedini krivac zbog toga što su osumnjičeni za ratne zločine još na slobodi i kada je o tome riječ odgovornosti se, kaže premijer RS, ne mogu osloboditi ni predstavnici međunarodne zajednice.

Premijer Mikerević je naglasio kako su, kada je riječ o uhićenju optuženika za ratne zločine, mogućnosti Republike Srpske "ograničene".

"Kako uhititi nekoga ako nije na teritoriji RS, jer mi nemamo pravo to raditi u Federaciji BiH ili izvan BiH. Zato očekujemo od svih koji nešto znaju o osobama koje traži Haški tribunal da nam dostave informacije", rekao je Mikerević.

Pročitajte više