Carla del Ponte u Auschwitzu

GLAVNA tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte u petak je odala počast žrtvama holokausta prilikom posjeta bivšem nacističkom logoru smrti Auschwitz-Birkenau, na jugu Poljske.

Del Ponte je posjetila dio muzeja Auschwitza u kojem se čuvaju osobne stvari logoraša, nakon čega je zapalila svijeću na "zidu smrti" pred kojim su nacisti streljali tisuće logoraša, izvijestila je poljska novinska agencija PAP.

Također je posjetila lokaciju "tvornice smrti" u Brikenau, udaljenom tri kilometra, gdje je obišla ruševine četiri krematorija i logorsku baraku. Pred međunarodnim spomenikom u Birkenau, Del Ponte je također zapalila svijeću.

"Poljska savršeno dobro zna što je to genocid, jer je na svom teritoriju imala logor Auschwitz", izjavila je Del Ponte pred novinarima u četvrtak, prvog dana posjeta Poljskoj, podsjećajući da se ove godine obilježava 10 godina od masakra u Srebrenici a dvojica najodgovornijih, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, su još na slobodi.

Del Ponte je u intervjuu poljskom dnevniku "Gazeta Wyborcza", objavljenom danas, podsjetila i na trećeg najtraženijeg haškog bjegunaca, generala Antu Gotovinu.

"Ne zanima me politika. Hoću samo da general Gotovina stigne do Haaga", kazala je Del Ponte, ističući kako se na putu do izvršenja pravde najčešće ispriječe interesi politike.

"Gazeta Wyborcza" navodi kako tužiteljica Del Ponte posjećuje Poljsku u sklopu nastojanja na čelnike članica EU uvjeri u potrebu da pojačaju pritisak na Zagreb.

List citira jučerašnju izjavu šefa poljske diplomacije Adama Daniela Rotfelda, koji je nakon sastanka s Del Ponte izjavio da "ako Zagreb do 17. ožujka ne preda Gotovinu, pristupni pregovori s EU neće početi".

Carla del Ponte je u razgovoru za poljski list također upozorila da međunarodnu pravdu ugrožavaju i interesi velikih sila kritizirajući protivljenje SAD Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i istrazi zločina u Darfuru (Sudan).

Ukazujući kako je važno da SAD prihvate jurisdikciju ICC-a, Del Ponte je rekla da su politički pritisci, uključujući i one SAD, spriječili Vijeće sigurnosti da ICC-u povjeri istragu o Darfuru.



Pročitajte više