Tisuće carskih pingvina utopile se ili smrznule 2016. Sada nađene 4 nove kolonije

Foto: Shutterstock

Znanstvenici su na Antarktici pomoću satelita pronašli četiri nove kolonije carskih pingvina te je sada broj poznatih skupina na tom području porastao na 66. Radi se o izrazito važnoj informaciji za stručnjake koji prate vrstu koja se zbog klimatskih promjena nalazi u sve većim problemima.

Naime, carski pingvini se udvaraju, pare, polažu jaja i odgajaju mladunce na morskom ledu povezanom s obalom, takozvanom vezanom ledu. Vezani led (engl. fast ice) pričvršćen je za obalu, proteže se prema moru i ostaje na istom mjestu tijekom cijele zime. Može nestati u ljetnom periodu i kasnije se ponovno formirati.

"Jasno je da će se ove ptice morati prilagoditi, seliti se na nova područja"

No na dijelovima Antarktike zbog klimatskih promjena došlo je do smanjivanja ove vrste leda, što bi moglo imati dugoročne posljedice za carske pingvine. Inače, radi se o najvećoj vrsti pingvina (visoki su preko 1 m). Ove životinje žive u ekstremnim uvjetima, a na vrhuncu antarktičke zime okupljaju se kako bi se razmnožavali. 

Njihove kolonije udaljene su jedna od druge u prosjeku oko 250 km. "Dobro je da unatoč klimatskim promjenama još uvijek nalazimo kolonije carskih pingvina. No jasno je da će se ove ptice morati prilagoditi, seliti se na nova okolna područja. Već vidimo dokaze toga", kazao je Peter Fretwell iz organizacije British Antarctic Survey (BAS), a prenosi BBC. 

Naime, satelitski podaci pokazuju da su dvije od četiri novootkrivene kolonije promijenile svoje "prebivalište". Ova metoda praćenja pingvina pokazala se jako efikasnom, pogotovo ako se uzme u obzir veličina i udaljenost Antarktike. 

Teška sudbina jedne od najvećih kolonija

Na satelitskim snimkama kolonije se mogu prepoznati po boji izmeta na bijelom ledu. Ako ima dovoljno ptica, ta se boja može vidjeti čak iz svemira. Kolonija Halley Bay nekoć je bila druga najveća na cijeloj Antarktici, ali je 2016. nestala kada se iznenada promijenila situacija s morskim ledom. Tisuće mladih carskih pingvina utopile su se ili nasmrt smrznule kad se raspao led na kojem su se okupljale. 

Istraživanje o novim kolonijama pingvina objavljeno je u časopisu Antarctic Science. 

Pročitajte više